Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnmöte på gården

Annons

Det var strax efter klockan tio på torsdagsmorgonen som den smått overkliga händelsen utspelade sig. Tommy Westas var i färd med att måla husfasaden när han hörde ett vrål inifrån huset. "BJÖRN!", skrek husägaren Robert Thyr, när han såg vad som befann sig mitt på gården.

För det var inget annat än en brunbjörn som kom lunkandes över gården i utkanten av Skamhed. Björnen hade tagit sig över riksväg 71, och sneddade över gårdens åker innan den ställde sig på bakbenen vid en mindre skogsdunge. Allt inför ögonen på målare Westas och husägarna Robert Thyr och Mikael Jolhammar.

- Jag har aldrig sett en björn, så det var lite roligt, säger Mikael Jolhammar när han står och reflekterar över morgonens händelse.

- Den var totalt oskygg. Det är hus och människor åt alla håll och den bara lunkade förbi och kollade på oss, berättar Robert Thyr.

Sällskapet uppskattar björnens mankstorlek till ungefär en meter, så det var en saftig koloss som passerade. Något som också vittnar om det är ett antal tassavtryck på gården, som är ungefär 15 centimeter långa.

Björnen höll sig synlig under någon minut. Under en kort stund stod den på bakbenen och kollade mot sällskapet vid huset. Därefter vände den om och försvann norrut, in i skogen.

Kvar stod tre fågelholksliknande karlar och försökte förstå vad de precis hade sett.

- Man hann aldrig bli rädd. Det var mest förvånande. Man förväntar sig ju inte direkt att få se en björn mitt på gården, berättar Mikael Jolhammar.

Under dagen var jägare på platsen för att spåra björnen. Det har tidigare funnits uppgifter om att björn rört sig i området, så det är mycket möjligt att det är samma björn som synts igen.

PER MOJANIS

Mer läsning

Annons