Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn dödade tre får i Orsa

Annons

Tre får dödades av björn i Sandsjö på Orsa finnmark, natten till fredagen. Den björn som misstänks ha slagit fåren, har setts av flera personer i byn. Besiktningsman från länsstyrelsen i Gävleborg, Sture Nordlund från Edsbyn, berättar att det var helt klarlagt att det var en björn som dödat fåren.

Det är olyckliga omständigheter som lett till att familjen Dullin i Sandsjö fick fåren björndödade. Nu finns ett vanligt elstängsel runt hagen och ett riktigt rovdjurstängsel är inköpt. Problemet är att varken familjen Dullin eller länsstyrelsen i Gävleborg visste att Ljusdals kommun planerar ett skyddsområde till en vattentäkt där fårhagen finns. Innan familjen sätter upp det nya rovviltstängslet, måste den få klart från kommunen att fårhagen får finnas där. I annat fall måste det nya stängslet sättas upp på ett annat markområde.

Nu har familjen tolv får kvar berättar frun i huset, Elke Dullin. Under de dagar och nätter hon jobbar, är fåren inne i fårhuset. Hon är orolig att björnen ska komma tillbaka och döda fler får. Nu går hon och vaktar fåren när de är ute i hagen.

Sture Nordlund har uppmanat familjen att ringa om björnen kommer tillbaka.

- Då får vi i första hand försöka stöta bort björnen, säger Sture Nordlund.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons