Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björklund tvekar om omprövade betyg

Annons

Skolminister Jan Björklund (fp) är tveksam till att låta elever överklaga sina betyg.

Det är Barnombudsmannen (BO) Lena Nyberg som i en debattartikel i Dagens Nyheter hävdar att det är dags att ge elever möjlighet att ompröva sina betyg. "Det är en allvarlig brist i rättssäkerheten att den möjligheten inte finns i dag", skriver hon. Ett annat krav är att eleverna vet vilka kriterier som ligger till grund för betygen.

BO har stöd av Sveriges elevråd (Svea) medan Lärarnas Riksförbund anser att det inte går att ompröva betyg förrän det är klargjort och säkrat att betygen inte sätts av några andra än behöriga lärare.

Utbildningsdepartementet förbereder en ny skollag, men skolminister Jan Björklund är tveksam till om den ska innehålla en paragraf om rätt att överklaga betyg.

Jan Björklund betonar samtidigt att det finns stora problem med betyg som inte är likvärdiga, det vill säga att skolor har olika måttstockar vid betygssättning. Detta ska åtgärdas med tydligare betygskriterier, fler nationella prov och en skärpt skolinspektion, enligt Björklund. Han vill också införa skärpta behörighetskrav för lärare, så att endast lärare med rätt kompetens får sätta betyg.

Utbildningsdepartementet utreder också en ny, sjugradig betygsskala. Men Kristian Ramstedt, ämnessakkunnig vid departementet, är inte säker på att en mer fingradig betygsskala minskar risken för att elever känner sig orättvist bedömda:

TT

Mer läsning

Annons