Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björklund tror på ja till europakt

Vice statsminister Jan Björklund utgår från att regeringen kommer att säga ja till europakten.
S-ledaren Håkan Juholt håller dörren öppen i väntan på att pakten har förhandlats färdig i EU.

Annons

Riksdagspartierna ska inom kort ta ställning till om Sverige ska ansluta sig till euroländernas finanspolitiska pakt. Pakten syftar till att stärka förtroendet för skuldsatta euroländers statsfinanser och för euron.

– Jag utgår från att en enig regering kommer att vilja ta det här steget, säger Jan Björklund (FP).

– Vi är inte riktigt där än med alla partier, men jag utgår från att det blir så och då är det naturligtvis Socialdemokraterna som avgör detta.

Förhandlingar pågår i Bryssel om paktens utformning. Det utkast som diskuterades i förra veckan innebar att Sverige kan ansluta sig till pakten utan att bindas till de krav på finanspolitisk samordning och budgetdisciplin som ställs. De gäller först om Sverige går med i euron, eller om Sverige beslutar sig att frivilligt låta sig bindas till hela eller delar av pakten. Om pakten får den utformningen så har Björklund svårt att se att "Juholt och brittiska Tories ska vara de som står utanför".

S-ledaren Håkan Juholt sade tydligt nej till europakten efter EU-toppmötet i december och uppger att det i dag inte är aktuellt att säga ja.

– Såsom europakten var formulerad efter toppmötet 9 december, efter beslut och diskussioner både i vårt verkställande utskott och i gruppstyrelsen (i riksdagsgruppen), så konstaterade vi att det där säger vi nej till, eftersom det skulle innebära att vi smyger in bakvägen i euron, säger Juholt.

Han tillägger att han är medveten om att det pågår samtal mellan regeringsföreträdare om pakten, men att han inte har fått information vad de lett till.

– När det finns ett färdigt förslag då kommer jag att ställa mig bakom det eller förkasta det, säger Juholt. (TT)

Mer läsning

Annons