Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björklund nominerad till fp-ledare

Annons

Jan Björklund har enhälligt nominerats till ny partiledare för folkpartiet, uppger partiets valberedning. Han ska väljas på partiets landsmöte den 6_9 september.

Om Jan Björklund blir vald kommer han att fortsätta som skolminister:

Han bemötte där den kritik som har funnits om att han inte är tillräckligt socialliberal:

Han är "öppen för" att Lars Leijonborg stannar kvar som minister, med ansvar för högre utbildning och forskning, och han har sagt det till Leijonborg.

Om Leijonborg blir kvar så får han lämna över chefskapet för departementet till Björklund.

Leijonborg kommer också att fortsätta med att ansvara för förhandlingarna om höstens budget, eftersom de ska avslutas innan Björklund väljs.

Jan Björklund, som i dag är förste vice ordförande, har ett mycket starkt stöd i partiet.

När nomineringstiden gick ut den 25 maj hade 22 av 25 länsförbund nominerat Björklund som ny folkpartiledare efter Lars Leijonborg.

Bara två länsförbund ville hellre ha någon annan _ det ena förespråkade partisekreteraren Erik Ullenhag, det andra den nyss avgångne SR-chefen Peter Örn. Ett förbund ville inte berätta om vem som nominerats.

Vid pressträffen i dag tog Björklund upp sin bakgrund i arbetarklassen och inom militären. Björklund är uppvuxen i ett textilarbetarhem och är den första i familjen med mer än sju års folkskola.

Att han nått dit han är i dag har han sina lärare att tacka för, sade han.

Björklund kom in på sin tid som militär och vände sig emot de nedvärderande slängar som han fått av politiska motståndare, som kallat honom "majoren" och anklagat honom för att göra om skolgården till kaserngård.

Björklund påminde om att han var militär under det kalla krigets sista år, då uppgiften var att "försvara Sverige mot Sovjetkommunismen".

"Jan Björklund är en av alliansens mest framgångsrika politiker och kommer på ett naturligt sätt ta plats i partiledarkretsen", skriver valberedningens ordförande Lennart Olsson som särskilt framhåller att Björklund både är handlingskraftig och tydlig.

Enligt Olsson är det även en styrka för Jan Björklund att han under tolv år var verksam i försvaret. "För en toppolitiker är det ovanligt att ha en annan bakgrund är politiker", skriver Olsson.

TT

Mer läsning

Annons