Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björbo kan få ny butik

Annons

Cirka 150 personer kom på torsdagskvällen till den konstituerande stämman i IOGT-lokalen i Björbo. Mötet beslutade att bilda ett bolag, Björbo Fastighets AB, med syfte att ta över "Konsumhuset" efter Coop. Mötet valde också en styrelse för bolaget.

Sedan tidigare har det stått klart att Björboborna genom bolaget får köpa fastigheten för 375 000 kronor. I och med att en styrelse nu har utsetts, och då tillräckligt många Björbobor och företag på orten tecknat andelar i bolaget, pekar allt på att det blir en ny livsmedelsbutik på orten.

- Det bor 840 personer i Björbo, uppdelade på 427 familjer. Av dessa har 230 tecknat andelar om 3000 kronor i bolaget. Dessutom har företag på orten tecknat 13 andelar, berättar Jan Åkerström, ordförande i Björbo intresseförening, som drivit butiksprojektet.

Han konstaterar att minimikravet om 200 andelar därmed uppfyllts med råge.

Något köpekontrakt med Coop har ännu inte skrivits på, men detta förväntas ske under de närmaste dagarna.

- Först ska vi låta en jurist titta på kontraktet. Ett krav från vår sida är att vi friskriver oss från det miljömässiga ansvaret för att ta hand om den nedlagda bensinstationen i området. Men jag tror inte att det kommer att bli några problem, säger Jan Åkerström.

När affären slutgiltigt är i hamn vidtar arbetet med att se över, renovera och rusta upp butikslokalen, att hitta en entreprenör som vill driva livsmedelsbutiken samt hyresgäster för de delar av fastigheten som inte kommer att tas i anspråk av butiken. Även här ser läget ljust ut.

- Det finns redan flera mycket seriösa intressenter till att hyra lokaler, och även flera intresserade entreprenörer som kan tänka sig att driva butiken, säger Jan Åkerström.

När det gäller inredningen i form av kylar, frysar med mera konstaterar Jan Åkerström att mycket troligen kan återanvändas.

- Vi har låtit Göran Forsén, från FLF konsult, som arbetar med den här typen av frågor, titta på lokalen och det ser mycket positivt ut. Med hjälp av ideella krafter kommer vi att kunna renovera och återanvända mycket, säger han.

Jan Åkerström tror inte att det kommer att bli problem att få personer att ställa upp ideellt, och pekar på den speciella Björboandan, som inte minst tog sig uttryck i samband med bygget av Björbo ishall.

- Det är en av de stora fördelarna med Björbo. Folk ställer upp och hjälper till.

Intresseföreningens ordförande framhåller också att de som tecknat andelar i fastighetsbolaget inte behöver oroa sig för att behöva gå in med mer pengar i framtiden.

- En del har varit oroliga för att de ska behöva vara med och betala eventuella framtida större renoveringar. Men vi ska driva det här som ett fastighetsbolag och hyra ut så mycket som möjligt. Det finns ingen anledning till en sådan oro, betonar han.

Om allt fortsätter att gå enligt planerna tror Jan Åkerström att Björbo kan få se en ny livsmedelsbutik öppna under våren.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons