Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bjerregaard vill rädda Christiania

Annons

Köpenhamns överborgmästare Ritt Bjerregaard (s) har förklarat att hennes kommun är beredd att ta över Christiania för att rädda fristaden. Men finansminister Thor Pedersen (Venstre) avvisar alla sådana tankar.

Enligt Bjerregaard bör det finnas plats för fristaden Christiania i huvudstaden, må vara efter en modernisering och ansiktslyftning av det före detta förbandsområdet så som lagen föreskriver. Folketinget har antagit en speciell Christianialag för att ge myndigheterna utrymme att agera.

Staten, i form av Slots- og Ejendomsstyrelsen, har förhandlat med invånarna i Christiania om hur en upprustning, inklusive en del rivningar och nybyggen, ska genomföras men har bara kommit halvvägs fram till en överenskommelse. Om ingen sådan nås vill kommunen ta över.

"Finansdepartementet har redan indikerat att det inte räknar med att staten tjänar några pengar på en försäljning. Således vore det inte förenat med någon ekonomisk förlust att överföra området till kommunen", säger hon i ett pressmeddelande.

Under alla förhållande ska staten, enligt Ritt Bjerregaard, inte räkna med kommunens stöd om man planerar att röja ut området.

Men finansministern gör tummen ned.

Det hela bäddar för att regeringen och Köpenhamns kommun hamnar på kollisionskurs i fråga om Christianias framtid. Även Socialistisk folkeparti och De Radikale i Köpenhamns stadsfullmäktige vill bevara Christiania som en särpräglad fristad.

TT

Mer läsning

Annons