Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bittra anklagelser i mördarens brev

Annons

Mellan dubbelmordet på studenthemmet och massakern i skolsalarna på Virginia Tech i Blacksburg, där 30 människor dog, postade mördaren foton och en video till medieföretaget NBC:s huvudkontor i New York.

"Ni hade hundra miljarder chanser och sätt att förhindra den här dagen", säger Cho Seung-Hui med hård och bestämd röst i ett videoklipp som visades av NBC sent på onsdagskvällen.

"Men ni bestämde er för att låta mitt blod flyta. Ni tvingade in mig i ett hörn och gav mig bara ett val. Beslutet var ert. Nu har ni blod på era händer som aldrig går att tvätta bort."

NBC sade att paketet som kom med posten på onsdagsmorgonen innehöll en 1|800 ord lång rasande och bitter skrift och 43 foton. Elva av dem visar honom siktande med två pistoler mot kameran. Mycket av det han säger är osammanhängande och späckat med svordomar och han fördömer hedonism och kristendom, sade NBC.

På några av bilderna ler han. På andra svingar han en hammare.

Paketet hade skickats med expresspost men blivit försenat eftersom det hade fel postnummer.

En uppmärksam postanställd larmade NBC när han upptäckte att det stod Blacksburg på avsändaren och ett namn som liknade orden Ismail Ax som stod skrivet på mördarens arm när han hittades efter massakern.

Cho Seung-Hui upprepar gång på gång att han blivit kritiserad och sårad på olika sätt.

"Ni har vandaliserat mitt hjärta, våldtagit min själ, förbränt mitt samvete", säger Cho på videon. Han tycks genomgående vända sig till dem som han ser som oförtjänt välbärgade och ändå inte nöjda. De som han säger aldrig känt någon smärta och som inte låter sig nöja med sina Mercedesbilar, guldhalsband och fonder.

"Ni trodde att det var en patetisk pojkes liv ni släckte. Tack vare er, dör jag som Jesus Kristus, för att inspirera generationer av svaga och försvarslösa människor."

23-åringen refererar också till "martyrer som Eric och Dylan", de två tonåriga mördarna i massakern i Columbine High School 1999, då tolv ungdomar och en lärare dödades. Också de unga männen tog livet av sig.

"Jag hade inte behövt göra det här", säger han. "Jag kunde ha givit mig iväg. Jag kunde ha flytt. Men nu flyr jag inte längre. Det är inte för mig, det är för mina barn och mina bröder och systrar. Jag gjorde det för dem."

Enligt universitetspolisen togs Cho Seung-Hui in på sjukhus för psykisk vård 2005 i samband med att han förföljt kvinnliga studenter. Han förklarades då psykiskt sjuk, ansågs vara en fara för sig själv och andra och ålades psykisk behandling. Fortfarande fick han dock behålla sin rätt att köpa vapen.

Till tidningar i Sydkorea säger Chos morfar att föräldrarna hade problem med sin son när han var barn eftersom han inte ville tala, skriver nyhetsbyrån Reuters.

TT

Mer läsning

Annons