Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bistrare tider för fridstörare

Annons

Med hjälp av ett datastyrt system kan bolaget hålla bättre kontroll på vem eller vilka som går in i låsta utrymmen som exempelvis källare och tvättstugor.

Bolaget räknar med att systemet kan tas i drift om ett par månader. Den nyrustade och utbyggda tvättstugan på Hjortrongården 4 blir den första lokalen där systemet installeras under begreppet "elektroniskt bokningssystem".

-Varje hyresgäst får en plastbricka och den behövs för att man ska kunna komma in i tvättstugan på den förbokade tiden. Systemet kan ställas in så maskinerna inte kan användas efter att tvättiden gått ut. Det är bara den som har tid inbokad som kommer in i tvättstugan, förklarar Mats-Erik Aldén, biträdande förvaltningschef vid Ludvikahem.

Aldén och Bo A Johansson, förvaltningschef, ser framför sig en utveckling där plastbrickan även kommer till användning i samband med besök i källare, cykelrum och andra allmänna utrymmen i hyreshusen.

Om det kommer anmälningar om källarinbrott, kan Ludvikahem i efterhand se vem eller vilka av hyresgästerna som varit ned i källaren den aktuella tidsperioden.

Lite känningar av Orwells 1984 23 år för sent? För en sekund ser Johansson lite fundersam ut men gör sedan klart att bolaget inte vill bli betraktat som "storebror ser dig".

-Jag tror inte att hyresgästerna kommer att uppfatta detta som något som är integritetskränkande utan som något bra. Det handlar om säkerhet och för vår del även minskade kostnader då vi slipper att byta låssystem om nycklar kommit bort.

-Med brickorna är det så att om någon hyresgäst flyttar och inte lämnar tillbaka brickan så är det enkelt att spärra den. En ny bricka kostar cirka 30 kronor att jämföra med flera hundralappar för en nyckel.

Hur snabbt bolaget kommer att gå fram med det nya systemet är oklart, liksom vilka hyreshus och områden som kommer att prioriteras.

-Problemet är att systemet än så länge är väldigt dyrt. Bara för det vi sätter in i tvättstugan vid Hjortrongården 4 får vi betala cirka 40000 kronor.

I sammanhanget vill Ludvikahems ledning betona att man börjar på Ludvika Gård för att det området är mitt inne i en större omdaning med både rivningar och renoveringar.

-Jag har ingen känslaav att Ludvika Gård är något speciellt tillhåll för bus just nu. Det där går i vågor, vissa tider samlas de i ett område, andra tider i ett annat område, säger Bo A Johansson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons