Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bistra tider i Hälsinggården

Annons

- Vissa dagar måste vi ha vantar inomhus. Värst var det för tre veckor sedan, säger läraren Mia Västermark.

Framför allt är det ett problem för oss lärare som har tre lektioner i rad.

Den kalla inomhusmiljön finns bara i vissa av klassrummen på högstadiedelen, de som ligger närmast marken och har stora fönster.

Temperaturen inomhus ska enligt Arbetsmiljöverket ligga mellan 20 och 24 grader. Men några tillförlitliga mätningar finns inte.

- Vi hade mätutrustning i klassrummen, men eleverna förstörde den, säger Mia Västermark.

Hos vaktmästaren Wilho Rytkönen hamnar många klagomål om kylan. Han kan bara hänvisa frågan vidare till Kommunfastigheter, som ansvarar för värmesystemet.

- Kommunfastigheter har varit här stup i ett och försökt att styra varmvattnet. Det är två korridorer som är dåligt isolerade. Har det varit kallt under en hel natt blir det inte varmt på morgonen, säger Wilho Rytkönen, som menar att problemet är en kombination av dålig isolering och felaktig reglering av värmen.

- Elevernas kroppsvärme värmer klassrummen, men de första timmarna är de blåa om fingrarna. Eleverna har själva mätt temperaturen till under 16 grader, säger Wilho Rytkönen.

Nu vill lärarna tillsammans med skolledningen få fram riktlinjer för när undervisningen i ett klassrum ska avbrytas.

- Tillsammans försöker vi lärare, eleverna och rektorerna komma överens. Alla upplever det som ett problem, säger Mia Västermark.

Tidningen har sökt ansvariga inom Kommunfastigheter men inte lyckats få en kommentar till köldproblemen på Hälsinggårdsskolan.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons