Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bioreaktorn kommer att kosta 30 miljoner kronor

Annons

Innan byggstarten i februari ska kommunen och Spendrups styrelse godkänna valet av entreprenör:

-Vi har, efter en omfattande och tekniskt komplicerad anbudsvärdering, kommit fram till att vi vill ha Läckeby Waters Lundadivision Puracs lösning. Det har handlat om mycket teknik att värdera så därför har det dragit ut på tiden, säger Ove Hellkvist som är tillförordnad vd i GGAB.

Purac har levererat en snarlik lösning till Lapin Kultas bryggeri i Happaranda.

- Det är en bra referens och den löser samma avloppsproblematik som vi har i Grängesberg, säger Hellkvist som berättar att bygget tar ett år och så ska den provköras i två månader innan man tar över projektet.

Det blir kommunägda GGAB som bygger och äger biogasanläggningen. Spendrups kommer att ta hand om driften som förutom kontroller fjärrstyrs från bryggeriet.

-Vi bygger biogasreaktorn vid det befintliga utjämningsmagasin vi har i Grängesberg, säger Peter Larsson i Spendrups som berättar att man med reaktorn kommer att kunna förrena avloppet till ungefär 80 procent.

Det fiffiga med lösningen är att belastningen på Dalarnas största reningsverk i Gonäs minskar radikalt och då försvinner störningarna.

Processen är sluten och syrefri, eller anarob som experterna kallar det, och den metangas som utvinns tas om hand och leds via ett gasrör till bryggeriets panncentral.

-Där ska vi installera en gaspanna och producera processånga till bryggeriet, berättar Peter Larsson.

Gasen räcker inte till att göra Spendrups oljeoberoende:

-Men vi kommer att spara ett antal hundra kubikmeter olja varje år. All gas vi producerar kommer att gå åt och det kommer att fungera året runt, bedömer Larsson.

-Samhällsekonomiskt betalar sig investeringen, hävdar Ove Hellkvist och hans kollega på Spendrups som jobbar under företagsekonomiska lagar säger att om återvinningsgasen ska betala investeringen så kommer det att ta mycket lång tid.

- Men vi kommer att kunna leva upp till de miljökrav som vi är skyldiga att leva upp till, säger Larsson.

Själva biogasreaktorn kommer att bli väl synlig, hög ungefär som ett par av Spendrups öllagertankar.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons