Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bion i Djurås hotad

Annons

Resultatet av förra årets biografverksamhet blev minus 22000 kronor - utan att Torbjörn tagit ut en krona i lön.

Omsättningen under 2004 var 461000 kronor. Förra året minskade den till 361000 kronor.

- Frågan är om jag kan fortsätta så här. Jag betalar en mycket låg hyra, vilket jag är mycket glad över, men även om jag fick hyra lokalen gratis skulle verksamheten inte gå ihop. Antalet besökare har blivit färre och färre under de snart 18 år som jag drivit biografen, säger Torbjörn.

Under förra året hade biografen omkring 6000 besökare, vilket var en minskning med 18 procent. Minskningen är exakt densamma som genomsnittet för landet, så Torbjörns biograf är inget undantag.

Torbjörn tror att en god del av minskningen har att göra med att ungdomarnas biointresse har minskat och att de i stället ägnar sig åt datorer och tv-spel.

- Det har till och med hänt att vi haft noll besökare vid vissa föreställningar. En del åker till Borlänge och ser på bio, i stället för att se filmer på hemmaplan, berättar han.

Torbjörn hade förhoppningar om att digitaltekniken skulle ge fler besökare. Men det har inte gått enligt beräkningarna eftersom filmleverantören inte har kunnat infria sina tidigare löften.

Det är förståeligt att Torbjörn nu "hotar" med att stänga biografen om inte fler kommer till föreställningarna. Å andra sidan är det inte lätt att driva verksamheten på en liten ort som Djurås.

Enligt kommunens officiella siffror bor där 2200 personer, men då medräknas byar som exempelvis Rista fem-tio kilometer bort. I själva samhället bor 1000 personer.

På fredag har Torbjörn premiär för Heartbreak hotel och vårprogrammet avslutas i maj, förhoppningsvis med da Vincikoden. Efter 18 års ideellt arbete tycker Torbjörn fortfarande att biojobbet är kul. Men det finns gränser.

- Nu är det snart sista chansen för dem som vill se biofilm i Djurås, säger Torbjörn och tillägger att det ligger allvar bakom orden:

- Får jag inte vårverksamheten att gå ihop blir det inga visningar i höst.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons