Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biobränsle ransoneras

Annons

Ingemar Eriksson är verksam i en bransch som är glödhet just nu. Aldrig har efterfrågan på pellets varit så stor.

- Det har varit en rejäl vinter och en stor expansion inom nyttjandet av biobränsle. Vi installerar en ny pelletspanna per dag, säger han.

Enligt Eriksson är det flera anläggningar som framställer biobränsle som nu byggs ut, och till nästa vinter ska det inte vara några problem att få att få tag i pellets.

- Vad jag vet bygger man ut i Vansbro och i Norberg och vi gör en extra linje i Mockfjärd.

För Mockfjärds biobränsle, som har tio anställda, pekar det bara uppåt.

- Vi fördubblade omsättningen förra året och kommer att göra det i år också. Vi har en orderstock på en miljon. Vi förbereder oss för 2008 då vi förväntar oss ett jättehopp, säger Eriksson.

Han konstaterar att Gagnef kommun är en föregångare i att nyttja biobränsle och att fler är på väg att ta efter.

- Malung och Mora kommuner är på väg att satsa på förnyelsebar energi. Man vill komma bort från oljan, förklarar Eriksson.

Leif Markfjärd är energirådgivare i bland annat Hedemora kommun. Han tror att årets pelletsbrist är en flaskhals som kommer att passeras till nästa år.

- Det har varit svårt för leverantörerna att beräkna lagervolymen helt enkelt. Det är främst de som inte skrivit avtal som inte fått den mängd de velat ha. Till nästa år är det säkert fler som skrivit avtal och då kan leverantörerna beräkna lagervolymen bättre.

Markfjärd passar på att ge ett gott råd till pelletsanvändare.

- Många väntar och står med tomma förråd i oktober. Fyll på i tid, bygg upp ett stort lager under sommaren, säger Leif markfjärd.

Lastbilschauffören Kjell Pettersson på Väse åkeri som levererar pellets till kunderna runt om i Dalarna har haft fullt upp.

- Det har varit många körningar nu under vårvintern, förklarar han.

- Den långa vintern och den kyliga våren har gjort att folk behövt mer pellets. Pellets finns så det räcker. Problemet verkar vara att säckningsmaskinerna inte räcker till.

- Folk blir lite oroliga när de får veta att leveranserna är ransonerade, men jag tror att det ska räcka till alla, förklarar Kjell Pettersson.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons