Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bindande EU-miljömål inom räckhåll

Annons

Flera skeptiska EU-länder kan vända och godta bindande EU-mål för ökad användning av förnybar energi.

Förutsättningen är att de får svängrum för vad som ska uppnås utifrån sina förutsättningar.

Sverige, Danmark, Storbritannien, Italien och Portugal backar upp EU-ordföranden och Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att EU ska anta tvingande mål för ökad användning av sol-, vind-, vatten- och biokraft. Förslaget är att 20 procent av EU:s energibehov ska klaras med förnybar energi 2020.

En EU-diplomat som följde kvällens diskussion gör bedömningen att även de mest skeptiska länderna kan acceptera bindande mål. Villkoren är att de får försäkringar om svängrum för vad som ska uppnås, utifrån varje lands förutsättningar att kunna dra nytta av förnybar energi.

Begreppet bindande kan med andra ord bli en tolkningsfråga när detaljerna för vad länderna måste göra ska mejslas ut.

Det är energi- och klimatpolitik för hela slanten, nästan, när EU-ländernas 27 stats- och regeringschefer träffas på toppmötet, som avslutas på fredagen.

Trots kritik från miljörörelsen om att målen är för lågt satta, bland annat för minskade utsläpp av växthusgaser, kan de bli svåra att enas om inför fredagens avslutning.

Stötestenen är att utforma kriterier för hur bördorna ska fördelas inom EU.

I dag står det förnybara för 6,5 procent av EU:s energianvändning, en tredjedel av målet på 20 procent.

Runt 30 procent av Sveriges energianvändning försörjs av förnybara energikällor, i Danmark är siffran 21 procent.

Men Lettland, med 36 procent förnybar energi, anser sig inte klara kravet på sikt och är liksom Frankrike, Tjeckien, Slovakien, Polen och Litauen tveksamma till bindande mål nu.

Frankrike har lagt ett eget förslag om ett mål för energiteknik med låga utsläpp av koldioxid. Detta som ett sätt att säkra en framtid för kärnkraften. Fransmännen vill att sådan teknik ska räknas in i ett övergripande mål där också förnybar energi finns med. Men det avvisar Angela Merkel.

Fredrik Reinfeldt driver samma linje som hon.

Övriga mål blir mindre svåra för toppmötet att säga ja till. Ett är att minska utsläppen av växthusgaser med 20 procent, och med 30 procent till 2020 om länder som USA, Indien och Kina ansluter.

TT

Mer läsning

Annons