Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

bin Ladins chaufför inför rätta

Annons

Usama bin Ladins tidigare chaufför och livvakt ställs inför en militärdomstol på Guantánamobasen på Kuba.

Han anklagas för sammansvärjning och för att stödja terrorism, uppger Pentagon.

Salim Ahmed Hamdan, som är jemenitisk medborgare, anklagas för att ha tjänstgjort som beväpnad livvakt åt al-Qaidaledaren och för att ha varit hans personlige chaufför. Han ska även ha transporterat vapen till talibanerna och al-Qaidamedlemmar.

Hamdan är den tredje Guantánamofången som ställs inför militärdomstolen på den amerikanska basen efter att kongressen förra året godkänt en lag som tillåter rättegångar vid specialtribunaler.

En Pentagontalesman sade att Hamdan kommer att ställas inför rätta tillsammans med Omar Khadr.

Khadr är kanadensisk medborgare och tillfångatogs 2002 i Afghanistan. Han var då 15 år. I dag är Khadr 21 år och har erkänt att han har dödat en amerikansk sjukvårdare genom att kasta en handgranat under stridigheterna. Hans advokat hävdar att han har utsatts för extremt hårda förhör, förnedring och hot om sexuellt våld.

Pentagons tillkännagivande kom efter att Högsta domstolen avvisat en begäran från Khadr och Hamdan att få sin sak prövad av civila domstolar i USA.

Rättegången inleds i sommar.

Vid den enda rättegången som hittills genomförts vid militärdomstolen på Guantánamo dömdes den 31-årige australiern David Hicks, som hotades av många decennier i fängelse, till endast nio månader att avtjäna i hemlandet. Det låga straffet var en belöning för att han erkänt att han hjälpt terrorister i Afghanistan.

TT

Mer läsning

Annons