Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilstödet till funktionsnedsatta minskade i länet – "I och med lagändringen började vi om på noll"

Förra året betalades det ut 158 miljoner kronor i bilstöd till personer med funktionsnedsättning.
Det är ungefär hälften så mycket som året innan.
I Dalarna var det 62 personer som fick hjälp till en utgift av 8 124 000 kronor. En minskning med runt en miljon kronor.

Annons

2017  fick funktionsnedsatta i länet bilstöd tillsammans för runt åtta miljoner.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Statistiken från Försäkringskassan visar att nästan i alla län var beloppet som betalades ut betydligt lägre 2017 än 2016.

– I och med lagändringen som trädde i kraft januari 2017 så började vi om på noll. Alla ansökningar som kom in efter det ska gälla efter den nya lagstiftningen, säger Henrik Alenius, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan, till Nyhetsbyrån Siren.

Ansökningar om bilstöd går till viss del i cykler

Minskningen kan förklaras med den nya handläggningsprocessen, med fler moment, men också att antalet ansökningar minskade.– Ansökningar om bilstöd går till viss del i cykler. Just 2015 och 2016 kom det in väldigt många ansökningar, vilket är en förklaring till att det blev färre ansökningar 2017, säger Henrik Alenius.

Den utgiftsprognos som Försäkringskassan gjort inför 2018 visar dock att utgiften för bilstöd kommer att stiga. Den beräknas landa kring 264 miljoner kronor.

– Bilstödsprocessen är lång och det kan ta längre tid än ett år innan allt är klart. Ansökningar som kom in 2017 kan istället beslutas 2018, säger Henrik Alenius.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här FAKTA: BilstödBilstödet är ett bidrag till personer med funktionsnedsättning, som har stora svårigheter att förflytta sig och åka med allmänna kommunikationsmedel, och som behöver köpa eller anpassa ett fordon efter sina behov.

Sedan 2007 kan nytt bilstöd beviljas vart nionde år. Före det var det vart sjunde år.

Bilstödet har från och med den 1 januari 2017 förändrats i flera avseenden. Ändringarna innebär i huvudsak ett halverat grundbidrag för inköp av bil från 60 000 kronor till 30 000 kronor, höjda inkomstnivåer i anskaffningsbidraget, ett nytt så kallat tilläggsbidrag för inköp av bil och möjlighet att bevilja anpassningsbidrag för körträning både före och efter en anpassningsåtgärd.

Källa: Försäkringskassan.

Mer läsning

Annons