Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare städning men dyrare bil

Annons

Billigare hushållstjänster, dyrare trafikförsäkring och svårare att fuska med bidrag men lättare att köpa sjukhus.

Det är några förändringar som träder i kraft vid halvårsskiftet.

Då kommer ytterligare 16 nya lagar och 44 förordningar att hålla reda på, utöver de 1|200 lagar och 2|200 förordningar som redan finns.

Möjligen blir det något mer tid över för det med de nya skattelättnader för hushållstjänster som införs. Varje person får dra av upp till 50|000 kronor per år på tjänster som till exempel städning, omsorg och barnpassning.

Se upp med de många gränsdragningarna. Häcken får klippas men inte träden, löken tas upp men inte planteras.

Från samma tidpunkt blir det dyrare att ha ett motorfordon. En skatt på trafikförsäkringen införs med 33 procent, vilket ger cirka 700 kronor i ökade kostnader per år. För alla som dessutom åker ut och in i Stockholm återinförs trängselskatten den 1 augusti med samma avgifter som förra gången. En skillnad är att avgifterna blir avdragsgilla.

Om pengarna tar slut så försök inte fuska med bidragen. En ny lag, bidragsbrottslagen, ska göra det lättare att upptäcka bidragsfusk. Straffskalorna motsvarar i stort sett de som gäller för bedrägerier.

Men i gengäld blir det lättare att köpa ett sjukhus från den 1 juli. Den så kallade stopplagen, som förhindrat landstingen att överlåta driften av sjukhus till privat regi, slopas. Även stopplagen för försäljning av allmännyttan tas bort. Tillstånd från länsstyrelsen behövs inte längre.

Men om man nu köper sin lägenhet och vill bygga om lite i den, så tänk på att momsreglerna ändras. Omvänd momsskyldighet inom byggsektorn införs nämligen. Det innebär att det blir köparen och inte säljaren som blir skattskyldig.

Om det blir mycket regn i sommar och du funderar på att sola på solarium, så kan det vara bra att veta att kommunerna övertar tillsynen från Statens strålskyddsinstitut.

Och till älgjakten i höst kan det vara bra att veta att viltvårdsavgiften höjs till 300 kronor. Och att Djurskyddsmyndigheten avvecklas.

Ungdomar som inte vill fortsätta plugga i höst kan få det lättare att få jobb. Arbetsgivaravgifterna halveras för personer som fyllt 18 men inte 25 år. En annan förändring är att dagens aktivitetsgaranti avskaffas och ersätts av jobb- och utvecklingsgarantin. För nyanlända flyktingar införs så kallade instegsjobb.

Får man ändå inget jobb är det bra att komma ihåg att rätten att få söka jobb inom det egna yrket och bostadsorten de första 100 dagarna avskaffas.

För dem som fortsätter i skolan gäller det att komma ihåg att lärarnas möjligheter att omhänderta föremål som används störande ökar, liksom möjligheterna att mot föräldrarnas vilja flytta bråkiga elever.

TT

Mer läsning

Annons