Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare hushållstjänster i sommar

Annons

Skatterabatten på hushållstjänster kommer att gälla från den 1 juli, oavsett var i EU man bor.

Det framgår av regeringens förslag som lämnades till riksdagen på onsdagen.

Förslaget blev försenat i två veckor efter kritik från bland andra Lagrådet. I huvudsak har regeringen tagit hänsyn till den kritiken.

Bland annat framgår det nu att man kan bo i hela EES-området (EU plus Norge, Island och Liechtenstein) och få del av skatterabatten. Förutsättningen är att inkomsten i huvudsak kommer från Sverige och att man betalar skatt här.

Den som köper hushållstjänster får sin skatt sänkt med motsvarande hälften av arbetskostnaden. Förutsättningen är att arbetet sker i, eller i anslutning till, köparens eller dennes förälders bostad eller fritidshus. Den som utför arbetet ska ha F-skattsedel.

Den sammanlagda skattereduktionen blir högst 50|000 kronor per person och år. För att få del av skatterabatten direkt ska det bli möjligt att jämka den preliminära skatten. Lägsta belopp som ger avdrag är 1|000 kronor.

Regeringen har däremot inte lyssnat på Lagrådets förslag om att beskriva de tjänster som ger rätt till avdrag i mer generella termer. Enligt Lagrådet skulle man då komma ifrån avgränsningsproblemen.

I propositionen talas det i stället om hushållsarbetets kärnområden, som sedan radas upp. Tvätt i tvättstuga = rabatt. Kemtvätt = ingen rabatt. Ogräsrensning = rabatt. Trädbeskärning = ingen rabatt. Torka av tv-apparaten = rabatt. Fixa tv-antennen = ingen rabatt.

Syftet med hela förslaget sägs vara att omvandla svart arbete till vitt arbete och att möjliggöra för kvinnor och män att öka sin tid på arbetsmarknaden. Dessutom hoppas regeringen att fler korttidsutbildade skall komma in på arbetsmarknaden och att jämställdheten mellan kvinnor och män ska öka.

Socialdemokraterna kritiserar hela förslaget och anser att det bara är ytterligare en åtgärd som gynnar de välbeställda.

TT

Mer läsning

Annons