Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bill och Bull i pension

Annons

Efter 26 respektive 20 år som musiklärare går Olav Nordén och Odd Maad i pension.

Olav och Odd har verkat i musikskolan under en period då den genomgått en omvälvande förändring och utveckling.

Från att ha varit en blygsam del av skolundervisningen har musikskolan utvecklats till en egen skolenhet med en mycket omfattande, väldigt bred och oerhört framgångsrik verksamhet.

Den har sedan många år även dansundervisning och arrangerar sommarläger samt mängder av föreställningar och konserter. Dessutom har den och dess musiker deltagit -med framgång - i tävlingsverksamhet.

Som exempel kan nämnas att den för några år sedan hamnade på pallplats i en tävling om Sveriges bästa musikskola.

-Det är lärarnas förtjänst att musikskolan växt i undervisningskvalitet, antal elever och antal föreställningar och konserter.

Olav och Odd är inte bara duktiga lärare, utan också fantastiska musiker, vilket gjort dem till stora tillgångar för det lokala musiklivet, berömmer Jan Sjönneby.

Han konstaterar att i en liten kommun som Gagnef utgör musikskolans tio lärare en stor resurs och kan fungera som motor för ungdomsbetonade ensembler och utgöra ett värdefullt komplement till exempelvis spelmanslag och körer.

-Lärarna bidrar starkt till att många elever stannar kvar och spelar i våra grupper och orkestrar.

"Bill och Bull" har förgyllt musiklivet, men även varit betydelsefulla för stämningen i sin personalgrupp.

-Olav har varit den kvicktänkt slagfärdige och Odd den eftertänksamt underfundige, berättar rektorn.

Det här har naturligtvis även eleverna lagt märke till och uppskattat.

När det blev känt att duon skulle gå i pension tog en elev vid Kyrkskolan kontakt med Jan Sjönneby och påpekade att även ersättarna "måste vara komiska -till sättet".

För en tid sedan väckte det viss uppmärksamhet när kommunens fastighetsavdelning annonserade efter en "dansant fastighetsskötare". Fastighetschef Rolf Ohlérs förklarade att hans erfarenhet av dansanta personer är att de är bra på kommunikation.

Nu ställer Gagnefs skolelever -bortskämda av Olav och Odd -liknande krav på sina lärares kompetens. Vissa pedagogiska kunskaper är inte i vägen, men den viktigaste meriten är att ha humor.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons