Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilister kritiska mot jättehöjning av bensinpriserna

/
  • Under måndagen höjde Sveriges ledande bensinbolag sina riktpriser för bensin och diesel. Statoil höjde bensinpriset med hela 35 öre. Det upprör Lotta Nordström:
  • Även Linda Wikén Liljeholm upprörs över prishöjningen.

Under måndagen höjde Sveriges ledande bensinbolag sina bränslepriser kraftigt. Hos Statoil höjdes riktpriset för 95 oktan med hela 35 öre. Beskedet mottogs av bekymrade bilister på Statoil Bygatan i Borlänge.
– Det är åt helvete. Taket borde vara nått för längesen, säger Linda Wikén Liljeholm.

Annons

Under måndagen höjde de ledande bensinbolagen sina riktpriser kraftigt för både bensin och diesel. Hos Statoil höjdes riktpriset för 95 oktan totalt med 35 öre jämfört med 2011. Fjolårets 14:18 kronor per liter kan jämföras med årets 14:53.

– Det är helt galet. Att ökningen är så kraftig påverkar inte bara mig utan de flesta bilister. Bensinpriset borde inte ligga över tio kronor, säger Borlängebon Lotta Nordström.

Johan Söderberg är drivmedelschef på Statoil.

– Det handlar både om höjda skatter och om vår egen justering efter världsmarknadspriserna, säger Söderberg.

Tror du att det kommer liknande jättehöjningar framöver?

– Det är omöjligt att svara på. Vi spekulerar aldrig utan överlåter det åt andra. Vi rättar oss bara efter de ökade kostnaderna.

Johan Söderberg betonar att det endast är tal om riktmärken.

– Vi sätter ett riktmärke där vi tycker att priset bör ligga. Men sedan är det lokal prissättning. De enskilda stationerna har därmed möjlighet att ta hänsyn till rådande konkurrenssituation i närområdet.

I ökningen på 35 öre för 95 oktan består 15 öre av rena skatteökningar. Energiskatten höjs med åtta öre och koldioxidskatten med sju öre jämfört med i fjol. Sedan tillkommer tre öre i moms. Övriga sjutton öre består av en omställning till världsmarknadspriserna.

Stockholmaren Magnus Bejersten har åkt hem till sin mor i Borlänge över jul och nyår.

– Det blir nog färre resor till mamma om det fortsätter så här. Om de fortsätter att höja bensinen på det här viset får jag problem. Jag tycker att det var alldeles för dyrt redan innan, säger Bejersten.

Även Linda Wikén Liljeholm har fått nog av de ständiga prisökningarna.

– Det är åt helvete. Nu kör jag inte bil så ofta men det är ändå på tok för högt. Taket borde vara nått för längesen, säger Wikén Liljeholm.

Utöver höjningen på 95-oktanig bensin höjdes även riktpriset för diesel kraftigt. Höjningen innebär att det nu är 30 öre dyrare att tanka diesel. 14:69 kronor per liter jämfört med 14:39 från i fjol. Den ökningen består till ena hälften av skattehöjningar och till andra hälften av höjda världsmarknadspriser. Även riktpriset för etanol höjdes, med fyra öre till 10:38 kronor.

– Skattehöjningarna handlar om politik. De bränslen som bedöms vara av den mer miljövänliga sorten får inte liga höga skattehöjningar som till exempel bensin och diesel får, säger Johan Söderberg, drivmedelschef på Statoil.

Mer läsning

Annons