Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilister genar på cykelbana

Annons

I Ludvika genar bilisterna via cykelvägen mellan Kasttjärnsparken och Mossplan, tar nya cykelbanan bakom Järnmagasinet eller ger sig ut på den smala passagen mellan Hagvägens vändplats och Högbergets dagis. Vissa bilister gör det regelbundet, till synes utan att ens reflektera över vad som kan hända om en fotgängare eller cyklist litar på skylten som säger att här är det bilfritt.
Bakom Järnmagasinet oroar sig gående för att något ska hända i mörker. Täta bilspår i snön visar att här har biltrafiken varit tät, men det kan vara något övergående.
– Här kan jag förstå att det är problem. Det här är ju nytt, det blev cykelbana bara för några dagar sedan och kanske har inte alla hunnit uppmärksamma det ännu, säger Christer Lindberg, chef för tekniska kontorets trafik- och markavdelning.
– Dessutom är det en eller två fastighetsägare som måste få åka där för att ta sig fram till sin fastighet i nuläget. Det är inte riktigt klart och det fattas bland annat en vändplan här.
Att sätta upp hinder i form av ”cementsuggor” är ingen lösning som är aktuell.
– Nej, vi har plockat bort alla hinder som vi haft. Dels kostar det pengar att sätta tillbaka dem när någon vickat dem åt sidan. Dels är de i vägen för snöplogen, som inte kommer fram.
När det gäller järnvägsövergången mellan Kasttjärnsparken och Mossplan har bilisterna trotsat förbudet en längre tid.
– Det här är ju något som polisen kanske måste kolla då och då, konstaterar Lindberg.
– Vi har också skrivit till en del bilägare som vi fått uppgift om av människor som ringt till oss och berättat – och vi har lämnat anmälningar vidare till polisen. Men nu är det nog ett halvår sedan vi senast gjorde något i det ärendet, säger Christer Lindberg.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons