Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildts optionsaffärer i KU

Annons

Granskningen av Carl Bildts optionsaffärer är nu i gång i konstitutionsutskottet.

Först att frågas ut var rättschefen på statsrådsberedningen, Christina Weihe.

Tre av anmälningarna till konstitutionsutskottet (KU) handlar om utrikesminister Carl Bildts finansiella intressen. Särskilt hur de aktier och optioner han tidigare haft i börsbolaget Vostok Nafta kan göra att han hamnar i jävssituationer. Vostok Naftas tillgångar består nästan enbart av aktier i det ryska gasbolaget Gazprom, som har intresse av att en gasledning byggs genom Östersjön, strax utanför Gotland. En het politisk fråga just nu.

Mycket av utfrågningen handlade om ett regeringsbeslut i november i fjol, då företaget Peter Gaz fick förlängt tillstånd att undersöka den svenska kontinentalsockeln i Östersjön för gasledningen från Ryssland till Tyskland. Bolaget fick grönt ljus av regeringen och Carl Bildt deltog i beslutet.

Någon jäv förelåg inte, ansåg Christina Weihe.

Morgan Johansson (s) tycker att det är anmärkningsvärt att det inte anses vara jäv när beslutet handlar om ett bolag med nära koppling till Gazprom och därmed Vostok Nafta, som Bildt ägde optioner i vid beslutstillfället.

Carl Bildt själv kommer till KU den 17 april och två dagar därefter är det statsminister Fredrik Reinfeldts tur att frågas ut om samma sak. Även Vostok Naftas vd Per Brilioth ska frågas ut av KU.

TT

Mer läsning

Annons