Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildts blogg utreds av åklagare

Annons

En förundersökning om utrikesminister Carl Bildts blogg har inletts sedan läsare uppmanat till folkmord på palestinier på sidan.

På Carl Bildts blogg kan läsare kommentera ämnen som Bildt skriver om. Sveriges Radios Ekoredaktion har tidigare rapporterat om att läsare uppmanat till folkmord på palestinier. Kommentarerna ska ha skrivits i mars och legat kvar på bloggen vid lunchtid på torsdagen.

En miss, säger Bildt, som tillsammans med medarbetare läser kommentarerna och plockar bort dem som inte stämmer överens med svensk lag.

Helst vill han slippa att skippa kommentarsfunktionen, eftersom han tycker att det ligger ett demokratiskt värde i den.

Om han tycker att det som skett är allvarligt, vill han inte kommentera:

Det är chefsåklagare Jörgen Lindberg i Malmö som inlett en förundersökning. Misstanken gäller brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor.

Hans första uppgift blir att pröva om blogginlägget är straffbart. Skulle det vara fallet kan blogginnehavaren åtalas och straffas. Och det är i så fall utrikesministern.

Jörgen Lindberg stödjer sig på BBS-lagen från 1998. Den reglerar ansvaret för elektroniska anslagstavlor.

Enligt lagen är den som innehar bloggen skyldig att ta bort kommentarer som gäller hets mot folkgrupp.

Besked om huruvida hatkommentaren är straffbar och om utrikesministern så småningom ska kallas till förhör dröjer dock. Beslutet att inleda en förundersökning var bland de sista Jörgen Lindberg fattade innan han på torsdagen gick på semester. Han och den utredande polisen är tillbaka i tjänst först i mitten av augusti.

Justitiekansler (JK) Göran Lambertz har tidigare fått frågan om inläggen på Bildts blogg på sitt bord. Hans bedömning var att utrikesministerns internetforum inte var skyddat av grundlagen och att frågan därmed kunde prövas av polis och åklagare.

JK är den ende åklagare som kan väcka åtal i mål som rör yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen.

TT

Mer läsning

Annons