Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildt till Mellanöstern

Annons

Utrikesminister Carl Bildt åker i helgen till Mellanöstern för möten med bland annat sina israeliska och palestinska kollegor.

Carl Bildt (m) kommer att träffa den israeliska utrikesministern Tzipi Livni, hennes palestinske motsvarighet Ziad Abu Amr och finansministern Salam Fayyad, samt den palestinske presidenten Mahmud Abbas. Ingen av de två palestinska ministrarna tillhör den terrorstämplade Hamasdelen av regeringen.

Några möten med Hamas-ministrar är inte aktuella, enligt Bildt. Kraven på Hamas för att normala förbindelser ska inledas kvarstår. Det handlar om att erkänna Israel, godkänna ingångna avtal och upphöra med våld.

Det pågår för närvarande intensiva diskussioner inom EU om hur man ska förhålla sig till den nya palestinska regeringen. Carl Bildt har förhoppningar om att man ska komma fram till något vid det informella utrikesministermötet i Bremen inom kort.

Möjligheterna att få till stånd en fredsprocess i Mellanöstern är tidsbegränsad, enligt Carl Bildt. Man har i praktiken fram till hösten på sig, därefter kommer det amerikanska valet att göra att USA blir en "vacklande partner" i fredsprocessen, anser han.

TT

Mer läsning

Annons