Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildt talar människorätt med kineser

Annons

Utrikesminister Carl Bildt tänker ta upp människorättsfrågor vid det kinesiska statsbesöket i helgen.

Protesterna i samband med besöket tycks dock bli begränsade.

På fredag landar Hu Jintao, ledare för det kinesiska kommunistpartiet och Kinas president, i Stockholm för ett tre dagar långt statsbesök. Regeringen har lovat framföra kritik mot hur regimen begränsar mänskliga rättigheter, men håller förstås också många möten med handelspolitiskt fokus.

Kinas brott mot de mänskliga fri- och rättigheterna är vidsträckta och mycket djupgående. Enligt Carl Bildt räds han inte att lyfta upp dem på bordet vid sitt möte med sin kinesiske kollega Yang Jiechi.

Att döma av torsdagens upptakt på Mynttorget i Stockholm blir inte protesterna mot Kinabesöket så stora. Där samlades några dussin kritiker av den kinesiska diktaturen under paraplynamnet Shric (Supporting Human Rights in China).

Några få riksdagsledamöter tog sig ut i solskenet för att lyssna och säga några ord.

Carina Hägg (s) talade sig varm för tibetanernas rätt till självbestämmande, men håller liksom den övriga svenska politikerkåren på Kinas politiska överhöghet över Tibet.

Två demonstrationer har fått tillstånd, den ena samlar uigurer, en muslimsk etnisk minoritet i västra Kina, den andra utövare av meditationsmetoden Falungong.

Polisen räknar med en arbetsam men relativt lugn helg. Några speciella hotbilder har inte identifierats, men kombinationen av statsbesök, Stockholm maraton, skolavslutningar och prinsessan Madeleines födelsedagsfirande kräver många poliser i tjänst.

TT

Mer läsning

Annons