Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildt mötte palestinsk veteran

Annons

Hamas, terrorstämplat eller inte, har starkt stöd bland palestinierna och är en realitet som omvärlden måste lära sig att hantera.

Det var utrikesminister Carl Bildt och Hanan Ashrawi överens om efter sin gemensamma frukost på söndagsmorgonen i Ramallah på Västbanken. Under en knapp timme träffade Bildt den kända palestinska politikern, tidigare minister, i dag ledamot i det palestinska parlamentet.

Frågan om Sverige och EU bör undvika eller ha kontakter med Hamas ministrar i den nya koalitionsregeringen diskuterades inte under hotellfrukosten.

Men Hanan Ashrawi inser att Hamasministrarna har varit och är ett hinder för internationellt stöd till de palestinska områdena.

Hack i häl på Carl Bildt kom FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon till Ramallah, där han träffade den palestinske presidenten Mahmud Abbas. Ban sade på en presskonferens efter mötet att både israeler och palestinier måste göra kraftansträngningar för att få i gång nya fredssamtal. Han sade att han för sin del är övertygad om att president Abbas är redo för det.

Något möte med den palestinske premiärministern Ismail Haniya, medlem av islamistiska Hamas, blir det inte för FN-chefen. "Ett alltför späckat dagsprogram" gör ett sådan möte omöjligt, förklarade Ban diplomatiskt. Däremot skulle han hinna med möten med andra palestinska ministrar, dock bara sådana som inte representerar Hamas.

I dag väntas också USA:s utrikesminister Condoleezza Rice till Ramallah. Hon sade före avresan från Assuan i Egypten att alla arabstater bör anstränga sig till det yttersta för att skapa fred med Israel.

TT

Mer läsning

Annons