Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildt erkänner inte Hamas

Annons

Något svenskt erkännande av Hamas är inte aktuellt. Det är utrikesminister Carl Bildts besked till den palestinske presidenten Mahmud Abbas och hans nya koalitionsregering.

Framför den del av den palestinska ledningens byggnader som mer eller mindre låg i ruiner när israelerna drev ut Yasser Arafat höll Bildt och hans palestinske kollega Ziyad Abu Amr i den kyliga kvällsblåsten en kortare presskonferens efter mötet med president Abbas. De fortsatte därefter sina samtal vid en middag.

En av de frågor Bildt och Abbas diskuterade var biståndet till de palestinska områdena. Några löften om mer svenska pengar lämnade inte Bildt.

Finansminister Salam Fayyad och informationsministern Mustafa Barghuti, vilka Bildt möter på söndagen, är liksom utrikesministern nya i den drygt en vecka gamla palestinska koalitionsregeringen. De är oberoende och tillhör varken al-Fatah eller Hamas.

De båda rivaliserande palestinska organisationerna al-Fatahs och Hamas samlingsregering är ett resultat av Saudiarabiens medling, när morden och beskjutningarna i Gaza var på väg att övergå i ett regelrätt inbördeskrig.

Läget i Mellanöstern blir en av huvudfrågorna för honom och EU:s övriga utrikesministrar vid deras möte i Tyskland på fredag och lördag. Men innan han lämnar Mellanöstern ska Bildt på söndagen också hinna träffa sin israeliska kollega Tzipi Livni i Jerusalem, och besöka monumentet över Förintelsens offer, Yad Vashem, på måndagen.

Den närmaste veckan är det full fart på fredsöverläggningarna i regionen. På onsdag och torsdag väntas Arabförbundet vid sitt årliga toppmöte åter vifta med "Beirutinitiativet", en fem år gammal fredsplan som nu ska återuppväckas. Även USA:s utrikesminister Condoleezza Rice är på resa i området, bland annat för att se om Beirutinitiativet erbjuder en väg framåt.

TT

Mer läsning

Annons