Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilder som berättar om livet förr

Annons

Hembygdsföreningen förklarar i almanackan att förr i tiden gick eller cyklade barnen till skolan. När vintern och kylan kom kunde de åka skidor och sparkstöttingen var ett vanligt färdmedel eftersom vägarna sällan sandades.

Första skidtävlingen arrangerades i början på 1920-talet, det var förmodligen en tävling efter landsvägen från Rågsveden till kyrkan och tillbaka.

Vanligaste sommaridrotten var fotboll, 1922 avsatte kyrkorådet ett område i Prästhagen till idrottsplats åt Äppelbo hembygdsförbunds idrottskommitté.

Bilden för januari visar ett bandylag på Hunstjärns is, några fotbollslag finns med, liksom backhoppare, skolgymnastik, jägare och folk på utflykt, bland annat några damer som åkte skidor till Brudskogen 1939 och ett gäng manliga cyklister som gjorde en utflykt till Vansbro.

Riksmarchen under krigsåren uppmärksammas med en bild från 1942 och almanackans första sida pryds av en bild från Sport 60, ett riksomfattande motionsarrangemang som lockade många Äppelbobor att åtminstone ge sig ut och promenera, men det gick också bra att cykla, åka skidor eller orientera.

- Årets almanacka vill berätta om det som varit, men också påminna om att det är bra att vara i rörelse, skriver hembygdsföreningen.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons