Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilden av okun(s)kap förstärks

Annons

I den senaste insändaren hävdar Granström och Pettersson att det funnits en trend att alla skulle bo hemma, men att denna trend nu brutits och att många nu söker plats på servicehus.

Jag är glad om (s) äntligen kommit till insikt. Tyvärr måste jag dock påpeka att förvaltningschefen för vård och omsorg för cirka en månad sedan på en direkt fråga från mig påstod att ingen var intresserad av den gemenskap som ett boende i ett servicehus skulle innebära.

Terminologin för olika former för äldreboende är förvirrande och kan tydligen ges vilken betydelse som helst.

Granström och Pettersson tycks tro att dementboende är samma sak som servicehus.

För säkerhets skull har jag kontrollerat begreppet på nätet. Servicehus består av handikappanpassade lägenheter som hyresgästerna hyr på vanliga villkor. Man kan välja mellan att köpa färdig mat eller tillaga den själv. Personal ska finnas tillgänglig i närheten.

Där ska finnas restaurang och olika möjligheter till sysselsättning och förströelse.

Tanken bakom servicehus är att denna boendeform ska medföra ökad gemenskap.

Hur många servicehus i Ludvika uppfyller dessa krav.

Granström och Pettersson skryter vidare med en flerårig satsning på "Kompetensstegen". Låt mig ställa en fråga: Hur många av hemtjänstens anställda har getts möjlighet att förvärva undersköterskekompetens?

Enligt det svar jag fått är det knappast någon. Indragningen av 23 vårdplatser på lasarettet kommer att ställa ökade krav på personalens kompetens.

Jag efterlyste i min insändare ett större samarbete mellan landsting och kommun. Granström och Pettersson svarar att det finns en samverkanberedning. Vad har denna beredning åstadkommit? Många kommuner, däribland Borlänge, gör försök med gemensamma nämnder. Min erfarenhet är att det finns ett revirtänkande och en viss oklarhet om ansvar.

Det program vi vill gå till val på innebär ökad valfrihet och ökad makt för individen att bestämma över sitt eget liv.

Alla äldre kan inte dras över en kam. De äldre är inte paket som ska omhändertas av en förmyndaraktig myndighet. För att uppnå våra mål bör individen ges möjlighet att själv välja omsorgsgivare. För att underlätta detta bör en "äldrepeng" införas. Privata initiativ ska tas till vara. Befintlig personal ska stimuleras att bilda omsorgskooperativ eller andra former av företagande.

Vi är övertygade att den offentliga omsorgen måste konkurrensutsättas. Detta har gjorts på många ställen i Sverige, även i socialdemokratiskt styrda kommuner, med synnerligen gott resultat. Ta gärna kontakt med era partikamrater i Linköping.

Rolf Högberg är folkpartist från Ludvika.

ROLF HÖGBERG

Mer läsning

Annons