Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidragsberoende politiker

Annons

I dagarna har det framkommit att ett 40-tal före detta riksdagsledamöter fortfarande lever på den statliga inkomstgarantin trots att det var mer än fyra år sedan de lämnade riksdagen. En trist statistik som måste leda till att systemet ses över. Det borde också leda till en uppryckning hos dem det handlar om.

Systemet med inkomstgaranti för den som åker ut ur riksdagen är som en a-kassa för politiker. Precis som med den vanliga a-kassan är det tänkt att det ska vara något man får under en omställningsperiod i detta fall mellan riksdagsuppdraget och ett vanligt jobb. Det är inte meningen att inkomstgarantin ska användas som permanent försörjning. Att vara bidragsberoende är lika illa oavsett om man är politiker eller något annat, målet måste alltid vara att kunna försörja sig själv på sitt eget arbete.

Den nuvarande regeringen genomför just nu åtgärder för att reformera och förbättra den vanliga a-kassan för att uppmuntra övergången från bidrag till jobb. Regeringen borde också samtidigt ta krafttag med den politiska a-kassan, inkomstgarantin, och göra något liknande med den som med den vanliga a-kassan. Före detta politiker ska inte fastna i bidragsberoende utan skaffa sig nya riktiga jobb.

FREDRIK SAWESTÅHL, VICE ORDFÖRANDE, FRIA MODERATA STUDENTFÖRBUNDET

Mer läsning

Annons