Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidrag ska rädda målningarna

Annons

Året var 1903, och Lars Kers från Lima i Leksand ombads att måla bilderna längs väggarna och taket i Söderås missionshus. Priset då var tio kronor styck, och nu ska de ombehandlas av en konservator.

-Vi ansökte om pengar hos länsstyrelsen, och fick till slut 720 000 kronor att bevara de här målningarna, säger Rättviks missionsförsamlings ordförande Henry Gunnarsson.

Idén om att bevara målningarna har funnits länge, men det var ingen Rättvikare som drev i gång det.

- Det var Lennart Danielsson, från Göteborg, som brukar vara här på somrarna under Musik vid Siljan. Det var han som kontaktade kulturenheten om att bevara det här, säger Rune Lindenor.

I slutet på 80-talet ansöktes det om att K-märka byggnaden. Men då fick man inga bidrag, bara ett åläggande om att bevara det. Men i samband med reparationen av målningarna, så K-märktes huset i höstas. En representant från länsstyrelsen kom och besiktigade avbildningarna från Bibeln, och i mitten av februari ska arbetet sättas i gång, och planeras vara klart i slutet av maj.

Missionshuset används flitigt på somrarna, då det bedrivs kafé i den äldre delen av byggnaden. Vigslar och dop är något som förekommer, och så har Söderås skola sina jul- och sommaravslutningar här.

-Vi hoppas på att målningarna kommer att bli förvarade i framtiden också. Vi är medlemmar i Siljan Turism och hoppas på att det här blir en nöjsam sevärdhet för turisterna, säger Rune.

CHRISTIAN LARSEN

Mer läsning

Annons