Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidrag och ökade krav i vårbudgeten

Annons

Regeringen lägger i vårbudgeten drygt 600 miljoner kronor på extra stimulansbidrag till kommuner som satsar på jobb och utbildning till nyanlända invandrare.

400 miljoner avsätts till en ny typ av subventionerade arbeten som regeringen kallar instegsjobb. Det kan vara en praktikplats eller en vanlig anställning med handledning och arbetet ska alltid kombineras med studier i svenska.

46 miljoner kronor går till högskolekurser åt invandrade akademiker för att anpassa deras utbildning till den svenska arbetsmarknaden.

Utbildningsminister Lars Leijonborg (fp), migrationsminister Nyamko Sabuni (fp) och integrationsminister Tobias Billström (m) redogör för de nya satsningarna på Dagens Nyheters debattsida.

Där skriver de också att den nya integrationspolitiken kräver att alla nyanlända invandrare deltar aktivt i SFI, Svenska för invandrare och att kommunerna gör större insatser för detta än tidigare. Den som inte börjar på SFI eller som har hög ogiltig frånvaro får sitt bidrag nedskuret eller indraget. En idé som ska utredas är en eventuell premie till den som fullföljer SFI med godkänt betyg, skriver de tre.

TT

Mer läsning

Annons