Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteksböcker förstörs

Annons

I Lugnetgymnasiets bibliotek ligger böcker uppslagna på tork i en bokhylla. En fläkt brummar i det av lokalens hörn som är under renovering efter att vatten från en takläcka orskakat fuktskador.

Den tråkiga upptäckten skedde den 13 februari i år, och dagen därpå fanns personal på plats för att undersöka skadornas omfattning. Det berörda området visade sig vara ganska litet, men delar av golvet måste bytas ut och problemet är i bästa fall åtgärdat om en månad.

För bibliotekspersonalen innebar läckan att man fick tömma och flytta om ett antal hyllor samt torka av de böcker som blötts ner. Huruvida de går att använda igen är ännu oklart, men kostnaderna för de skadade böckerna är troligen inte höga nog för att försäkringen ska täcka en ersättning av dem.

Det är inte första gången skolans bibliotek drabbas av takläckor. Hermine von Scheele som är rektor för bibliotekspersonalen och Inga-Britt Lindkvist, biblioteksassistent, berättar att samma sak inträffade för bara några år sedan. Den gången klarade sig golvet, men en hel hylla med böcker till ett värde av uppemot 10 000 kronor skadades och fick ersättas. Läckan reparerades, men problemet med droppande tak verkar kvarstå.

- Det droppar lite här och där, bland annat i kafeterian. Och i musikrummet har vi haft stora problem med läckorna, berättar Hermine von Scheele.

Papperskorgar står utplacerade för att fånga upp dropparna, som faller som tätast när det töar. Eftersom taket är platt fungerar inte avrinningen som den ska, och även om det skottas regelbundet sipprar smältande vatten ner genom glipor och in i skolans lokaler.

Lars-Ove Gradin är en av Lugnetgymnasiets rektorer. Han menar att läckorna har sin orsak i takets grundläggande konstruktion, och att problemen funnits där sedan skolan öppnades.

- Det är ju bara papptak på den här byggnaden. Man var nog lite snål när man byggde den och på sätt och vis är det väl förståeligt. Det är en fin skola i övrigt och man ville väl hålla de skenande kostnaderna nere, men frågan är om det har lönat sig. Det vore intressant att veta vad takläckorna kostat under årens lopp. Snålheten bedrar visheten ibland.

Problemen med takläckage är som störst på vintern. Under sommaren brukar det inte vara någon större fara, även om det regnar.

- Det är den här typiska Falu-vintern med snöfall och temperaturskiften som gör att problemen uppkommer. Vattnet åker ner under papplagret och fryser när temperaturen sänks, vilket orsakar skador, och så sipprar smältvatten in genom sprickor när det blir varmare igen, säger Lars-Ove Gradin.

Kommunfastigheter som är ansvariga för byggnaden utför regelbundna mätningar för att tidigt upptäcka eventuella mögelskador. Än så länge har inga sådana hittats.

Det är oklart hur höga de sammantagna kostnaderna för kontroller och reparationer av de skador takläckorna åstadkommit är. Men även om problemen funnits i många år har det aldrig varit tal om någon omfattande förändring av takkonstruktionen.

Niklas Linssén är chef för förvaltarna på Kommunfastigheter. Han berättar att man successivt håller på att reparera och byta ut taket. Planen är att det ska återställas till sitt urspungliga skick.

- Man hade en viss övertro till platta tak när skolan byggdes och konstruktionen som sådan har visat sig fungera mindre bra. Men en mer omfattande ombyggnation med lutning och byte av takstolar skulle bli allt för kostsam.

Åke Larsson, förvaltningsingenjör på Kommunfastigheter och sakkunnig. har inte gått att nås för kommentar.

ELINA WESSMAN

Mer läsning

Annons