Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteket hänger med i utvecklingen

Annons

Redan i dag finns det e-böcker på Ludvika bibliotek. Det är en vanlig bok som överförts till elektroniskt format och som man kan ladda ner från internet och läsa i sin dator.

Det fungerar med stationära datorer som PC eller Mac och på handdatorer och mobiltelefoner med handdatorfunktion. Men böckerna är bundna till den dator som nerladdningen sker till och de kan varken kopieras eller skrivas ut.

-I praktiken kommer hörböckerna att finnas från och med nästa vecka, säger Helene Lis och berättar att de inlästa böckerna finns i samma utbud som e-böckerna.

Det kostar inget att låna vare sig e-böcker eller att ladda ner hörböckerna och det enda som behövs är ett giltigt lånekort. Första gången man vill låna en e-bok måste man ladda hem och installera ett läsprogram. Men det är gratis.

E-boksläsarprogrammet håller reda på hur lång tid som använts, endast aktiv lästid räknas, exempelvis 28 dagar. Du behöver inte lämna tillbaka en e-bok, när lånetiden gått ut kan boken inte öppnas.

Fördelen är förstås att e-böcker och hörböcker alltid finns tillgängliga så det blir inget köande. Låna kan man göra dygnet runt när det passar en själv, året om via bibliotekets webbsidan.

- I extremfall har vi 20 personer som står på kö för att låna en vanlig bok. Det kan innebära väntetid på flera månader. Med den nya tekniken får du boken direkt, berättar Helene Lis som har nästa steg i sikte.

I år redan, eller senast nästa år uppger Lis, kan det bli verklighet att ladda ner en ljudfil, till exempel mp3 från bibliotekets hemsida. Då blir det ännu enklare att lyssna till en bok, exempelvis på sin promenad.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons