Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteken ska ha en plan för framtiden

Annons

För nio år sedan blev det lag på att alla medborgare ska ha tillgång till ett folkbibliotek.

Den första januari förra året bifogades det dessutom ett tillägg till Bibliotekslagen som ställer kravet att kommunen ska ha en plan för biblioteksverksamheten.

Om detta påminner kulturchefen Anna Falkengren och bibliotekschefen Maria Eriksson i en skrivelse till kommunens politiker.

I Smedjebackens kommun har beslutsfattarna visserligen inte glömt bort regelverket. Kulturnämnden beslutade redan i februari 2002 att förutsättningarna för att upprätta en biblioteksplan skulle undersökas.

Det resulterade i konstaterandet att det är ett omfattande arbete att ta fram en plan och kräver ett samarbete med flera förvaltningar.

Vissa kommuner har valt att anlita en konsult. Men kulturchefen och bibliotekschefen tycker inte att det behöver ödslas pengar på en konsult.

Deras bedömning lyder att det tvärtom finns klara fördelar med att göra jobbet själv eftersom den viktiga förankringen börjar redan i arbetsfasen.

Chefsduon noterar att enda nackdelen är att det tar längre tid att ordna planen med egna krafter.

Ärendet lyfts på tisdag upp på dagordningen hos kommunstyrelsens arbetsutskott.

Nämnas kan att en biblioteksplan ska innehålla en analys av invånarnas biblioteksbehov, en fördelning av ansvaret samt en samverkansplan mellan samtliga typer av bibliotek i kommunen och en strategi för framtiden.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons