Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bhutan håller övningsval

Annons

Kungariket Bhutan i Himalaya är på väg att införa demokrati. Nästa år hålls landets första allmänna val, men för att allt ska flyta perfekt när det verkligen gäller anordnas låtsasval i vår.

Fyra låtsaspartier, samtliga företrädda av låtsaskandidater, får bhutaneserna välja mellan i låtsasvalen 21 april och 28 maj.

Samtliga partier har fått namnet Åskdrakens parti, med tilläggen det blå, gröna, röda respektive det gula.

Åskdrakens land, Druk Yul, är det inhemska officiella namnet på Bhutan.

Bhutan går varsamt fram i sin strävan att moderniseras och komma i takt med omvärlden. Inte förrän på 1990-talet började utländska turister släppas in i någorlunda stora skaror (några tusen om året), tv tilläts först 1999 och året därpå fick landet sina första internetkaféer.

Med stor oro har den bhutanesiska ledningen följt utvecklingen i grannlandet Nepal, där parlamentarisk demokrati infördes 1990 men resultatet enligt många bara blivit ideliga regeringsskiften, korruption och inbördeskrig.

Det förslag till författning (landets första) som ska ligga till grund för det parlamentariska systemet har redan i flera år varit ute på remiss bland befolkningen. Studiecirklar har ordnats ned i minsta by så att alla bhutaneser har kunnat lära sig vad demokrati innebär.

Nu är det dags att öva på den praktiska tillämpningen av demokratin. Liksom i nästa års riktiga val får alla partier ställa upp kandidater i första valomgången. I andra omgången står kampen om mandaten mellan de två största partierna. Bara dessa två får sedan plats i parlamentet.

I brist på riktiga kandidater ska ett par hundra gymnasister resa runt och hålla valtal för det blå, gröna, röda och gula åskdrakepartiet. Utländska observatörer och medier ska bjudas in för att övervaka låtsasvalet, och armén och polisen ska skydda vallokalerna.

Hur många invånare Bhutan har är en omstridd fråga. Inför valet sägs att cirka 400|000 av 700|000 är röstberättigade. FN insisterar på att det finns två miljoner människor i landet, sannolikt utgående från den överdrivna siffra bhutanesiska regeringen angav vid sin ansökan om FN-medlemskap 1971. Ju fler invånare, desto mer bistånd, tros regeringen ha resonerat. Då gällde det också att ge större tyngd åt anspråken på att verkligen vara en självständig nation, inte ett litet territorium som Kina eller Indien skulle få sluka.

TT

Mer läsning

Annons