Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beverley besökte sitt ursprung i Färnäs

Annons

- Det är intressant att se Eriks bakgrund. Jag märker att Erik, som var snickare, tog med sig mycket av kulturen och hantverken från Färnäs till USA, säger Beverley.

Under sina fyra dagar i Färnäs har Beverley fullt upp. Hon ser på Eriks gamla bostad, byskolan han gick i, och möter bland annat många av de svenska släktingarna i en träff vid fäbodmiljön i Fåsås.

Erik växte upp i en syskonskara på tio barn. 18 år gammal for han över till Amerika 1911. Ett skäl till hans beslut var den fattigdom familjen levde i, i Färnäs. Minnet av den påvra tillvaron i dalabyn gjorde att han inte direkt ville återvända till Färnäs.

Erik gifte sig i San Francisco och flyttade sedan till Tahoo. Eriks son Allan gifte sig med Beverley. Familjerna bodde i hus intill varandra och Erik hjälpte till att bygga båda husen till familjerna.

- Byggnadsstilen påminner om husen i Färnäs, fortsätter Beverley.

Beverleys make Allan, som egentligen är ingenjör, lärde sig också att bygga hus i samma stil.

- Erik gjorde även möbler som jag nu under besöket i Färnäs ser har en klar påverkan från Dalarna i sin utformning, konstaterar Beverley.

Hon har själv varit lärare för barn på en dövskola och hennes fritidsintresse har varit konst och arkitektur.

Ett intresse som hon förenar i en annan hobby, att sy quilt-täcken i en förening hemma i Tahoo.

Med sig till Färnäs har hon ett vackert täcke där hon bland annat sytt in dalamotiv från foton på täcket. Bland annat från Eriks sommarfäbod i Fåsås.

- Det tog mig tre månader att sy, förklarar Beverley.

Nämnas kan att Kål Eriks efternamn Hendrickson troligen är en amerikanisering av ett efternamn, som ursprungligen hade en mera svensk stavning.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons