Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beväpnade svenskar greps i Köpenhamn

Annons

När mörkret fallit greps tre beväpnade svenska aktivister i Köpenhamn. Samtidigt nådde tusentals ungdomar till bara några kvarter från Ungdomshuset som de strider för. Polisen belägrar området och många fruktar nya kravaller.

De tre svenskarna greps vid 19-tiden i närheten av Vesterports station i Köpenhamn. Enligt polisradion var de utrustade med någon form av vapen och brännbara flaskor. En person flydde från polisen i riktning mot Vesterports station. Enligt uppgift var han skadad efter att ha blivit lätt påkörd av en bil.

Polisens talesman Flemming Steen Munch bekräftade att tre personer gripits med kunde inte bekräfta deras nationalitet.

Tidigare på dagen blev cirka 40 svenskar hemskickade av polisen med tåget till Malmö. Polisen misstänker att de kommit till Köpenhamn bara för att ställa till bråk.

Samtidigt började kvällsskiftet för byretten. 60 häktningsförhandlingar stod på programmet. Hittills har 113 personer häktats sedan oroligheterna startade.

Vid sjutiden i kväll nådde det stora demonstrationståg Nörrebroparken. Hela området är mer eller mindre belägrat av polis. Polisbilar och bussar kör fram och tillbaka bland de många demonstranterna. En spänd väntan på vad som skall ske råder. Många boende syntes i sina fönster titta ut över gatorna. Många fruktar nya kravaller senare i kväll, då en ny samling utlysts.

Nörrebroparken ligger bara några kvarter från ungdomshuset Jagtvej. Huset bevakades av polismän i hjälmar och med sköldar.

Det totala antalet gripna under de senaste tre dagarna uppgår nu till omkring 600.

Förutom på Hovedbanegården har danska polisen skärpt övervakningen i Gedser och Rödbyhavn för att försöka stoppa tyska aktivister på väg mot Köpenhamn.

Bland de som samlades på Rådhuspladsen tidigare i dag fanns också representanter för organisationen Föräldrar mot polisbrutalitet. Många föräldrar med småbarn deltog också.

Jeanette Perlt, som själv anhölls i torsdags - trots att hon bar organisationens väst - tillsammans med sin 13-åriga dotter sade att hon var på plats för att kontrollera polisens arbete.

Hon säger sig ha sett många övergrepp. Bland annat ska polisen ha slagit vilt med batonger och anhållit personer helt utan anledning.

I dag har dock allt hittills gått fredligt till.

Under natten skakades Köpenhamn av nya upplopp, och hundratals demonstranter häktades.

Det var strax efter klockan 22 i går kväll som omkring 800 personer samlades på Gammeltorv i centrala Köpenhamn för en fredlig protest för Ungdomshuset.

När de nådde Sankt Hans-torget var det till att börja med lugnt. Men efter en timme började en grupp maskera sig, bryta upp gatsten och fylla på vätskor i flaskor. Några av demonstranterna började att kasta brandbomber, gatstenar och andra föremål mot polisen.

Polisen svarade med tårgas och demonstranterna skingrade sig. På kort tid tände de eldar och byggde barrikader på flera ställen i Nörrebro.

Oroligheterna spred sig senare till stadsdelen Christianshavn.

Upploppen startade i torsdags. Den utlösande faktorn var när polisen stormade Ungdomshuset på Jagtvej. Efter det förvandlades centrala delar av Köpenhamn till vad som har beskrivits som en krigszon, med sammandrabbningar mellan till tänderna rustad kravallpolis och ofta maskerade demonstranter.

Protesterna riktar sig mot att kommunen sålt Ungdomshuset till en frikyrka som kan tänka sig att riva byggnaden där unga hållit till i många år.

TT

Mer läsning

Annons