Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Betyg slår ut svaga elever"

Annons

Det snittbetyg en skola får säger inte allt om skolan. Det säger bara till en viss del hur skolan ligger till. Det blir mer rättvisande om man tittar på vilket snittbetyg skolan får över tid. Det säger Per Gilén, rektor på Britsarvsskolan.

-Betyg fungerar egentligen som ett utslagningsinstrument. Det känns mer tungt än positivt. De elever som har bra betyg behöver aldrig oroa sig. För dem kommer alla dörrar ändå att stå öppna, men de elever som inte får bra betyg får ingen plats på gymnasiet. Vi får väl se om det införs betyg i lägre årskurser och om det kan få elever att vakna upp, säger han.

Konkurrensen från friskolor, som Söderbaumska skolan, tycker han är bra, eftersom Britsarvsskolan måste skärpa sig. Dessutom är det bara bra att Söderbaumska skolan fångar upp elever från Britsarvsskolans upptagningsområde.

-När Söderbaumska skolan startade tappade vi elever. Nu är vi nästan tacksamma att den finns, eftersom vi inte skulle ha plats för alla elever. Vi skulle hellre ha mindre grupper om det går, det blir jobbigt med stora grupper, säger han.

Söderbaumska skolan har en kulturprofil och det tycks vara en av förklaringarna till skolans höga betygssnitt. På Östra skolan som ligger i samma upptagningsområde har man dock inga tankar på att starta en kulturprofil. Till saken hör att Östra skolan inte sätter betyg, eftersom det endast är en 1-6-skola.

Om några år sjunker barnkullarna igen och då kommer det på nytt att bli kamp om eleverna mellan de kommunala skolorna och friskolorna. Redan i dag är det en kamp om eleverna mellan de olika gymnasierna.

-Vi har friskolor och då får vi arbeta utifrån de förutsättningarna. De skolor som är etablerade har vi koll på. Startar nya friskolor vet vi inte hur många platser vi behöver bereda på gymnasiet. Det kostar att ha tomma platser på gymnasiet och vi vet nu att det finns två ansökningar om att starta friskolor i kommunen. Först efter midsommar vet vi hur många elever som söker till de kommunala gymnasierna, säger skolchef Svante Hanses.

PETER SÖDERLUND

Annons