Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betesskadorna i skogen stoppas

Annons

Onsdag, torsdag och fredag förra veckan genomförde Stora Enso älgflygningar i Säfsens socken. Upprinnelsen till flygningen är de betesskador som skogsbolaget anser vara för stora.

Älgjaktlagen i Fredriksbergstrakten, på Hällefors älgskötselområde, var inbjudna att flyga med.

-Det är en rätt så stor älgstam och det har varit stora svampangrepp (Grimella) som slog ut sidobeten och tall har och det har gjort att betesarealen minskar, berättar Vegard Haanaes jaktansvarig och distriktschef hos Stora Enso.

- Vi skulle ta med jägarna upp för att få en översikt över antalet älgar. De var väldigt positiva att se jaktmarkerna. På vissa håll var det mer kalv kvar än de trodde.

-Det stora problemet är att jägarna har sin bild och vi har våran, vi ser problemet med stora betesskador. Jag hoppas nu att det kommer något bra ur detta. Det är alltid bättre att ha en dialog.

Vegard Haanaes hoppas att älgflygningen resulterar att jägarna får förståelse för markägarens krav och att alla känner att det handlar om en gemensam förvaltning av älgstammen.

Även vargen, ett 15-tal i området, påverkar kalvtillgången och sätter sina spår i folks medvetanden.

-Vargen tar sin andel, den påverkar rent fysiskt, sedan är det känslomässigt en oro att släppa sin jakthund.

Älgflygningen är ingen statistisk metod men totalt såg man under flygningen 241 älgar. Observationerna kommer till viss del att ligga till grund när årets tilldelning och avskjutningsmål ska diskuteras.

För Stora Ensos del har helikopterfärderna inneburit en kostnad på drygt 100000 kronor.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons