Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besynnerligt maktvakuum i Nordirland

Annons

Storbritannien har lämnat ifrån sig makten över Nordirland _ men än finns ingen regionregering som kan ta emot den.

Nordirlandsministern Peter Hains underskrift ökar trycket inför måndagskvällens tidsfrist för konfliktens parter.

Hains beslut i helgen innebär ett besynnerligt maktvakuum för den bångstyriga norra änden av irländska ön. Från och med natten mot måndagen styr Storbritannien formellt inte längre Nordirland, trots att Ian Paisleys Demokratiska unionistparti (DUP) i lördags vägrade utse ministrar till det samstyre som ska ta över.

En optimistisk Hain tar fasta på att DUP nu öppnar för samstyre, även om Paisley kräver att det innan dess ska fortsätta förhandlas in i maj.

Någon form av styre måste därmed snickras ihop under måndagen. Men de brittiska och irländska regeringarna sänder kluvna signaler om den tidsfrist för "devolution", självstyre, som är satt till natten mot tisdagen.

Samtidigt sade Irlands premiärminister Bertie Ahern i RTE:s radioprogram This Week att DUP:s beslut i lördags gör det omöjligt att hålla sig inom tidsfristen. Han sade att han under EU:s toppmöte i Berlin skulle gå åt sidan med sin brittiske kollega Tony Blair för att diskutera vägen framåt.

Båda vill desperat kunna utropa triumf i den segdragna nordirländska fredsprocessen; Blair eftersom han behöver en fredsframgång innan han avgår i sommar och Ahern eftersom han snart väntas utlysa parlamentsval.

Paisley förklarar förseningen med att "folket kan övertalas, inte pressas".

Men Sinn Féin är otåligt.

TT

Mer läsning

Annons