Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besvikna över flytt

Annons

En helt enig omsorgsnämnd och ett lika enat kommunfullmäktige beslutade därför att säga upp hemtjänstens lokal i Vikmanshyttan som ett led i kostnadsminskningen. Uppsägningen av tvårumslägenheten i kvarteret Hästskon ger en besparing på 40 000 kronor per år.

- Men i själva verket handlar det om större besparingar. Genom att skapa större hemtjänstgrupper kan vi jämna ut arbetsbelastningen och minska på behovet av att ta in vikarier, säger omsorgsnämndens ordförande Jonas Carlgren (m).

Att hemtjänsten ska behöva åka i skytteltrafik mellan Hedemora och Vikmanshyttan är det inte fråga om menar Carlgren.

- Det går att ordna en uppehållslokal i Lyckträffen.

Kommunens beslut har upprört de tio anställda inom den berörda hemtjänstgruppen som menar att tryggheten både för dem själva och brukarna raseras. Flera av brukarna är över 90 år och närheten till hemtjänstens personal är mycket uppskattad.

- Och vi vill vara en arbetsgrupp på tio personer som nu och inte 20 personer. Tänk dig själv ett personalmöte med så många, säger en anställd kvinna som vill vara anonym.

Enligt förvaltningen har hemtjänstgruppen erbjudits informationsträffar men inte visat någon samarbetsvilja.

- Det vill vi med bestämdhet dementera. Vi har inte fått någon inbjudan till information, säger kvinnan.

Personalen hävdar att åtgärden inte leder till någon besparing utan tvärtom. De har tecknat ner en lista med punkter på väntade utfall av en flytt och skickat den till omsorgsnämnden.

- Jag fick information om att gruppen inte visat samarbetsvilja och har själv varit ut dit och träffat några av de anställda och förklarat hur mycket pengar det rör sig om. Jag tycker vi skildes åt i samförstånd, säger Carlgren.

Han konstaterar att förvaltningen fått i uppdrag att ta fram ett väntat utfall av den beslutade flytten.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons