Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besviken på Tunabyggen

Annons

Lars Fagerroth är 42 år och har bott i sin lägenhet på Jakobsgårdarna i fyra år. När han blev visad bostaden av Tunabyggen förklarade han att han ville ha skydd uppsatta på dörrar, väggar och gavlar.

- Min cp-skada gör att jag ibland får ofrivlliga rörelser och då kan jag hoppa till och svänga in i till exempel en vägg med min elrullstol, säger Lars som gör sig förstådd med en skrivplatta.

Men ingen tog vara på Lars önskemål och några skydd sattes aldrig upp.

Lars vände sig till en arbetsterapeut på ungdomsrehab på Jakobsgårdarna som skulle kunna hjälpa honom med att få skydden uppsatta i bostaden.

Men han hänvisades till vuxenrehab på Borlänge sjukhus.

- Men eftersom det är så mycket annat som ska ordnas för att jag ska kunna leva ett värdigt liv tog det ett helt år innan jag kunde kontakta dem.

Och då hade Lars redan hunnit köra i väggar och dörrar flera gånger och de värsta skadorna var redan gjorda.

Under det år Lars väntade på att komma i kontakt med rätt arbetsterapeut vände han sig till Tunabyggen fler gånger, men tyckte inte att han fick klara besked på vad som krävdes för att få skydd uppsatta.

- Det var först efter att jag sagt upp lägenheten och när den slutbesiktigades man berättade för mig att om jag hade inkommit med en skriftlig order på att få skydden uppsatta så hade man gjort det, förklarar Lars.

På fredag flyttar Lars till Alby, söder om Stockholm, och med i flyttlasset ligger en obehaglig börda av det ekonomiska slaget.

I och med slutbesiktningen, som genomfördes i mitten av mars, kom Lars att debiteras 10 192 kronor för de skador han ofrivilligt orsakat i bostaden med sin rullstol.

Han tycker att det är märkligt att trots att behovet av skydd i lägenheten påtalades redan innan han flyttade in så är det han som får betala.

- Var ska jag få 10 000 ifrån? Den enda inkomst jag har är sjukersättning och nu ska jag dessutom flytta. Och vart har underhållsavgiften på 484 kronor som man betalar varje månad tagit vägen?

Lars är besviken på det kommunala bostadsbolaget. Han tycker de kunde ha informerat honom tydligare om vad som gällde och vilka vägar han kunde ha gått.

I de lägenheter han haft tidigare har det aldrig varit några problem att få skydden uppsatta.

- Det finns bidrag att få för att handikappanpassa lägenheter. Varken jag eller Tunabyggen hade behövt bekosta någonting, om de gett mig klarare direktiv från början.

Tidningen har sökt Tunabyggen för en kommentar, men ingen ansvarig var under onsdags-eftermiddagen anträffbar.

DANIEL SWEDIN

Mer läsning

Annons