Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bestulen i Stockholm

Annons

Morgonen innan julafton parkerade Mohammad Maleki sin bil mitt i centrala Kista. Han skulle besöka släktingar och göra de sista inköpen innan julafton.

- När jag kom tillbaka till bilen var registreringsplåtarna borta. Någon hade stulit dem mitt på blanka dagen, säger han.

Han kontaktade Stockholmspolisen som rådde honom att vända sig till polisstationen i Rinkeby. Där var det dock julstängt med hänvisning till stationen i Sundbyberg.

- När jag kom dit hade de också hunnit stänga så jag åkte till polisstationen i Solna. Hon som tog emot anmälan konstaterade att jag inte var den förste som drabbats, jag var en av drygt 4 000.

Mohammad tog kontakt med en projektansvarig för trängselskatten för att förvissa sig om att han inte ska behöva betala tränsgselskatt om någon passerar tullarna med hans registreringsskyltar på bilen.

- De var mycket vänliga och hjälpsamma, säger han med ett leende.

- De talade vänligt om att de inte kan göra någonting åt mitt problem. Jag fick rådet att betala och se glad ut och sedan gå in på nätet varje dag och kontrollera om jag fått någon ny tullavgift. Det skulle ju bara behöva dröja sju månader innan jag skulle kunna få tillbaka mina pengar.

Då vände sig Mohammad till bilregistret för att höra om han kunde få ett helt nytt registreringsnummer.

- Då skulle jag först tvingas skrota min bil. På bilregistret beklagade de verkligen att sådant här kan hända.

Den som bara struntar att betala en trängselavgift på tio kronor kan efter 90 dagar bli skyldig 1 080 kronor.

- När systemet kollapsar på grund av myndigheterna blir det individen som får stå med ansvaret. Det här känns obehagligt. Jag vet ju inte vad som ska dimpa ner i min postlåda.

Mohammad Maleki tycker att de svenska myndigheterna borde ha tagit lärdom från grannlandet Norge där tränselskatten funnits en längre tid.

- Alla bilar borde utrustas med en transponder då skulle inte det här problemet uppstå.

Att den som fått sina registreringsskyltar stulna gjort en polisanmälan löser inte problemet.

- Nej man måste betala räkningen till Skatteverket och sedan begära omprövning av skattebeslutet, säger Louise Jarn Melander, informatör på Vägverket.

- Det är en knökig process. Skatteverket tittar just nu på det här och försöker hitta en enklare lösning, säger Jarn Melander.

Hon förklarar att det ännu inte är många som hört av sig till Vägverket som blivit drabbade av det här problemet.

- Men många har ringt hit och uttryckt oro för att det kan inträffa, säger hon.

I Sverige är det totalt 12 000 fordonsägare som anmält sina registreringsskyltar som stulna. 5 500 av dessa är anmälda i Stockholm.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons