Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bestämmer inte sammansättning

Annons

Leif Lindström (v), ledamot i Borlänge kommunfullmäktige, kritiserar i media utvecklingsbolaget Mitt-Dalarna för att vara enkönat eftersom endast män finns i bolagets styrelse. Till verkställande direktör (och inte "som överdirektör", vilket Lindström påstår) har styrelsen rekryterat en man.

Det är givetvis inte bolaget som ska kritiseras om man tycker att det är för många män i ledningen. Det är nämligen fullmäktigeförsamlingarna i de fem kommunerna i Mitt-Dalarna som godkänt bolagsordning och aktieägaravtal. Aktieägaravtalet stipulerar att de fem kommunerna utser vardera en av styrelsens ordinarie ledamöter och kommunchefen/kommundirektören i den kommun som har värdskapet för Regionkommittén har närvarorätt i styrelsen.

Borlänge kommun har utsett en manlig kommundirektör som nu tillhör styrelsen. Samtliga fullmäktigeförsamlingar har i demokratisk ordning valt att låta sin kommunstyrelseordförande sitta i bolagsstyrelsen.

Den ende man, bland dem som kritiseras, som bolaget själv utsett är således vd. Om dessa sakförhållanden har media inte rapporterat. Två av bolagets fyra anställda är kvinnor. En är som assistent ansvarig för bolagets administration. Den andra är informationsansvarig.

I bolagets praktiska arbete är det också väl ställt med jämställdheten. Ett exempel är projektet "Infrastruktur i tanke ord och handling", som jag själv haft nöjet att delta i. Cirka 40 personer har hittills varit involverade. Jag uppskattar att minst hälften varit kvinnor.

MATS BENGTSSON

Mer läsning

Annons