Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bestående hjärnskador av nervgas

Annons

Forskare har hittat bevis för att de låga doser av nervgasen sarin som mer än 100|000 amerikanska soldater utsattes för under det förra Gulfkriget kan ha orsakat bestående hjärnskador.

Forskarna, som arbetar för det amerikanska försvarsdepartementet, säger att de funnit tydliga förändringar i hjärnans bindväv, den vita substansen i hjärnan _hos soldater som utsatts för gas, skriver The New York Times nätupplaga.

Omfattningen av förändringarna _ mindre vit substans och något djupare hjärnvindlingar _ motsvarar mängden gas soldaterna utsatts för.

Resultaten som ännu är preliminära ska publiceras i juni i tidskriften Neuro Toxicologi.

Läkarnas rapport sätter sannolikt fart på debatten om varför så många soldater som kom tillbaka från 1991 års Gulfkrig har oförklarliga psykiska problem. Många forskare har undrat om sjukdomarna från Gulfkriget kan ha en fysisk förklaring.

Omkring var sjunde av de 700|000 soldaterna som deltog i kriget har upplevt mystiska sjukdomar med ständig trötthet, kronisk huvudvärk, smärta och illamående.

Enligt departementet för veteranfrågor kvarstår symptomen hos många.

I en jämförande studie har forskarna testat finmotoriken hos 140 soldater som man tror har utsatts för olika grader av gasen.

De som fått i sig större mängder av nervgasen hade en finmotorik som försämrats i samma grad som hos 20 år äldre människor.

TT

Mer läsning

Annons