Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besprutning hotar unik fjärilslokal

Annons

I slutet av förra månaden meddelade Sara Jansson, miljöhandläggare vid Banverket, Mellersta regionen i Gävle, att besprutning bara sker på banvallar och andra spårområden dit allmänheten inte äger tillträde. I sammanhanget påmindes också att man numera använder ett miljövänligt biologiskt bekämpningsmedel.

Andemeningen var att ingen behöver känna oro.

Men det är just vad entomologerna i Dalarna gör och detta inför varje gång som det fruktade gifttåget ska passera med sina dödsbringande strålar. På bangårdsområdet i Ludvika finns, enligt styrelseledamoten Bengt Wickholm, landets nu enda kända lokal för den mycket rara fjärilen.

- Det är enda platsen där vi vet att arten har en fast etablering. I övrigt har man bara hittat enstaka exemplar uppåt Norrlandskusten. Vi har letat på många andra bangårdar men där har vi inte lyckats se någon, berättar han initierat.

Inför årets omgång med gifttåget är läget enligt uppgift extra känsligt. När entomologerna gjorde sin senaste inventering förra hösten blev resultatet skrämmande för dem. Antalet silvergråvecklare har nämligen minskat radikalt.

- När vi gjorde den första inventeringen under 2002 fanns de över praktiskt taget hela området och vi kunde räkna dem i 1000-tal. Vid den senaste inventeringen hittade vi bara ett tiotal, berättar Wickholm.

Varför beståndet har minskat så till den milda grad är ännu en obesvarad fråga men att det finns en koppling till de återkommande giftbesprutningarna är en teori som ligger nära till hands.

- Gifttåget brukar komma på eftersommaren och hösten när de är larver och som mest sårbara, fortsätter Wickholm.

Nu avser han och kamraterna att stöta på hos Banverket innan det är för sent.

-Önskemålet är att de lämnar bangården obesprutad så får vi se om silvergråvecklarna ökar i antal eller inte.

-Giftet rör sig ju med vinden och regnet med för den delen. Vi kommer att hålla koll, slutar Wickholm.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons