Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparingsskogens anställda utbildade till mineraljägare

Annons

Kursledare vid endagarsutbildningen var geolog Arne Sundberg från SGU (Statens geologiska undersökningar) och Kjell Wallin, Ljusdal, som är resursperson i norrlands mineraljakt.

Syftet med kursen är att hitta nya ekonomiskt lönsamma mineralfyndigheter som kan ge ökad sysselsättning i bygden. Metoden att leta mineraler är främst "blockletning", som innebär att man undersöker stora stenar eller klippblock som når över markytan.

- De allra flesta gruvfyndigheterna i landet har hittats av privatpersoner som tagit prover och skickat in till analys, berättar Arne Sundberg.

Att hitta brytningsvärda mineraler kan ge ett bra ekonomiskt tillskott för den som hittar en fyndighet. Under fjolåret delades det ut över 250 000 kronor i Gävleborgs län som prispengar till mineralletare.

Kursen för besparingsskogens anställda är tänkt att ge en grund för mineralletning, samtidigt som intresset väcks för bergarter och mineraler. Möjligheten att hitta ekonomiskt intressanta fyndigheter finns ju, och det är främst vid vägbyggen och där skogsmaskiner lyft upp stenar till markytan som blockletning kan ge resultat.

Första delen av utbildningsdagen ägnades åt teori, bland annat om bergarternas tillkomst, olika bergartskombinationer och studier av hur bergarterna och mineralerna ser ut. Man hann också med att gå igenom vilka möjligheter och hjälpmedel som finns för att få fram vilken typ av mineral som finns i ett stenprov.

Andra delen av dagen bestod av en exkursion, där geologen Arne Sundberg visade olika bergarter. Han hittade också en intressant sten, som han bedömde var värd att skicka in på analys. Mycket talade för att stenen kunde innehålla guld. Jägmästare Rune Dehlén fick i uppdrag att skicka in stenprovet och svar väntas om några veckor.

OVE NYSTRÖM

Mer läsning

Annons