Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besökare till årsmöte fick inte komma in

Annons

Lövnäs badhusförening ska egentligen verka för att byn ska kunna ha sin bystuga kvar. Det är naturligtvis då också logiskt att alla föreningsmöten hålls i bystugan.

Måndagskvällens årsmöte var dock förlagt hemma hos Ruben Backlund, ledamot i styrelsen som bildades på måndagskvällen och som sammansatts av folk från två familjer i Lövnäs by.

Det var 24 personer som släpptes in till årsmötesförhandlingarna, men enligt uppgift var det flera som hade betalat medlemsavgift för det senaste året och önskade närvara, men motades bort i dörren.

Ivan Solder, som valdes till justeringsman av mötesprotokollet, har engagerats för att försöka medla mellan de stridande parterna. Han säger till tidningen att han reagerade över att årsmötet hölls hemma hos Backlund istället för i bystugan.

- Jag fick inget svar på den frågan av Eric Wahlström, avgående ordföranden i styrelsen, säger Solder.

Han hade även konstaterat att årsmötet ej var utlyst på byns anslagstavlor såsom brukligt är. Istället hade det bjudits in till årsmötet via personliga brev.

- Jag har varit ifrån den här föreningen en tid, men engagerade mig åter när jag tyckte att det började spåra ur. Tyvärr är det en bild som jag inte lyckats förändra, säger Ivan Solder.

Vid måndagskvällens möte beslutades alltså att den som vill vara medlem i Lövnäs badhusförening i fortsättningen ska skicka en skriftlig ansökan och där motivera varför man vill vara medlem.

Årsmötet antog det förslaget med röstsiffrorna 14-10. Men eftersom beslutet innebär en ändring av stadgarna skulle det formellt ha krävts två tredjedelars majoritet. I det här fallet 16 röster för.

- Det här är ju också galenskap. Naturligtvis ska det vara öppen intagning i en ideell förening. Tyvärr kör man stenhårt med den här maktfullkomligheten, konstaterar Ivan Solder.

Lövnäs har cirka 50 bofasta och badhusföreningen har cirka 60 medlemmar där flera är fritidsboende i byn och alltså bor permanent på annan ort.

Det centrala har tidigare varit att jobba för att finansiera bystugan.

- Det borde vara så nu också. Finnmarksdagen, som ska arrangeras även i år, är en stor grej som det krävs enighet för att klara. Det är den som ger det stora tillskottet för driften av bystugan.

- Hade det varit normala förhållanden i byn skulle badstugeföreningen ha minst 25 medlemmar ytterligare, menar Ivan Sålder.

Tidningen sökte förgäves på tisdagen avgående ordföranden Eric Wahlström för en kommentar. Det lyckades inte heller att nå nyvalde ordföranden Bror Larsson. Ej heller ledamöterna Ruben Backlund och Tage Eriksson. Den vi lyckades nå var kassören Bibbi Helgesson som inte hade några kommentarer utan hon hänvisade till Eric Wahlström.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons