Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besluta om hela sjukvården i Västerbergslagen

Annons

Om man vill få en enkel, om än ytlig, överblick över landstingssjukvården är de blå sidorna i telefonkatalogen utmärkta.

Inom Ludvika och Smedjebackens kommuner finns det bland annat 35 sjuksköterskemottagningar (distrikts-, diabetes- och så vidare). Det finns telefonnummer till 16 sjukgymnastikverksamheter. Några exempel bara. Titta själv!

Läkarna remitterar till dessa och behövs för ordinationer och konsultering. I det stora nätverket är läkarna knutpunkter. Man måste förslå att alla är invävda i varandra kring patienternas behov. Den för äldrevården särskilt viktiga geriatriska kliniken drivs helt med stafettläkare.

På medicinska kliniken finns det fem fasta läkartjänster. En är vakant, en stafett och en läkare pensioneras snart. Jag påstår inte att ett sjukvårdsbeslut på en gång löser frågan om läkarrekryteringen men det är en grundläggande förutsättning.

För ett otränat öga ser det väl bra ut. Det produceras många läkar- och sköterskebesök, många vårddagar i statistiken. Nöjda patienter finns också. Men det är svårt att klara tillgängligheten och logistiken. Personalen i allmänhet är tålig och engagerad. Det här är en organisation som ännu nästan kan parera sina egna skador. Och pengarna rullar fortare än ambulanserna.

Stormöten med allmänhet, politiker och press urartar ofta till råskäll och politiska jippon. Jag vill rekommendera politikerna i den lokala sjukvårdsnämnden att också ta kontakt med exempelvis läkare för samtal på tu man hand. Det kan ge en djupare bild än siffror, byråkrater och konsulter.

Jag tycker mig se en sjukvårdsorganisation som är sargad och har det svårt med framtidstron. Företagskulturen är betänklig och landstingets varumärke har dalat i värde.

"Vi förtroendevalda" säger man gärna om sig själva i landstingsfullmäktige. Det finns ett visst behov av återvinning i Västerbergslagen av förtroendet. En politisk samling med säker majoritet behövs bakom ett tydligt beslut före valet och det måste stå sig under mandatperioden. Plottrandet med vår sjukvård måste få ett slut.

Jag har en röst i valet och tänker lägga den bland de partier som tar sitt ansvar på detta sätt.

Det vore sorgligt att inte ha något att rösta på.

BERTIL MATTSSON BERTIL MATTSSON ÄR FÖRE DETTA ÖVERLÄKARE VID LUDVIKA LASARETT.

Mer läsning

Annons